Museo Pohjanmaa

Pedersören kotiseutumuseo

pedersrehembygdsmuseum9655
pedersrehembygdsmuseum9679
pedersrehembygdsmuseum9690
pedersrehembygdsmuseum9718
pedersrehembygdsmuseum9655
pedersrehembygdsmuseum9679
pedersrehembygdsmuseum9690
pedersrehembygdsmuseum9718
Tiesitkö, että...
112 kg painoisen ns. rippikoulukiven nostaminen oli ennen vanhaan seudun nuorten poikien miehuuskoe. Aiemmin Pedersören kirkon vieressä sijainnut kivi on nykyään näytteillä museossa.

Pedersören seutumuseo sijaitsee Rosenlundin pappilan 1700-luvun kivinavetassa. Ainutlaatuisessa ja idyllisessä ympäristössä on esillä kattavat kokoelmat tekstiilejä, talonpoikaisesineitä sekä seudun maatalous- ja kalastusvälineitä. Esineet henkivät kekseliäisyyden riemua. Vieraile museossa suositun pelimannijumalanpalveluksen aikaan heinäkuussa.

Suuren ja komean kivinavetan kahdessa kerroksessa esitellään Pedersörenseudun vanhaa talonpoikaiselämää ja maataloutta. Esineisiin kuuluu mm. maa- ja metsätaloustyökaluja, pyyntivälineitä sekä kirvesmiehen ja suutarin työkaluja. Museossa on myös lähes täydellinen 1900-luvun alun peltisepänpaja sekä sepän pajan kalusteita ja työvälineitä. Tallissa on talonpoikaiskodin esineitä ja huonekaluja, ja siellä on myös kaunis kokoelma entisajan leikkikaluja.

Museon esineet heijastavat talonpoikien kekseliäisyyttä, ja näytteillä on muun muassa Hankmon äkeen edeltäjä, perunannostokone ja mestari Mattsonin itsetekemä kutomakone 1860 – 1870-luvuilta. Hevoskärryt ovat kekseliäästi varustettu puusta valmistetulla jousituksella.

Esinekokoelman lisäksi rakennus itsessään on helmi. 1770-luvulta peräisin oleva kivinavetta on rakennettu harmaakivestä. Navetta juontaa juurensa aikaan, jolloin Gabriel Aspegren toimi rovastina Rosenlundin pappilassa. Rakennus oli silloin maan suurimpia ja komeimpia kivinavettoja, ja se on Suomen harvoja säilyneitä kivisiä karjasuojia. Aspegrenin karjarakennus ei kuitenkaan ollut pelkästään suuri, vaan se oli myös aikaansa edellä. Rakennuksessa oli sisäkaivo ja vesikourut, tulisija, lantakellari navetan alla ja nostosilta heinäparvelle. Karjasuoja koostuu navetasta, rehuladosta, lampolasta, karjakeittiöstä ja tallista. Yläkerroksen suurta vinttitilaa käytettiin heinäparvena. Lantakellarissa on harmaakivestä rakennetut kaariholvit.

Alueella on myös 1790-luvun renkitupa, jossa on näytteillä tekstiilejä. Aitan yläkerrassa on piiankamari siihen kuuluvine tekstiileineen. Pedersörenejdens hembygdssällskap -kotiseutuyhdistys perusti museon vuonna 1954. Yhdistys ylläpitää museon lisäksi Pedersören maatilat kattavaa kotiseutuarkistoa, yhdistys- ja kyläarkistoa sekä henkilöarkistoa.

Kesäisin navetassa, renkituvassa ja museoalueella järjestetään teemanäyttelyitä. Museo on auki lähinnä kesäisin, mutta joulukuussa museoalueella järjestetään joulumarkkinat. Jaakon Päivien aikaan heinäkuussa järjestetään suuri ja suosittu pelimannijumalanpalvelus.