Museo Pohjanmaa

Saaristotila Varppi

varppi2
varppi5861
varppi5857
varppi5825
varppi2
varppi5861
varppi5857
varppi5825
Tiesitkö, että...
Nimi Varppi tulee varppilaiva-alustyypistä, jolla hinattiiin proomuja tai lauttoja rullattavan vaijerin tai paksun köyden avulla (varppi = väkiköysi - paksu köysi tai vaijeri).

Saaristotila Varpin näyttely kertoo saariston värikkäästä historiasta sekä maailmanhistorian tapahtumista Westerö-tilan näkökulmasta Maksamaan saaristossa.

Tilan ensimmäiset asukkaat olivat Lisa ja Erik Granholm. Erik oli syntynyt Veströssä 1800-luvun puolivälissä. Hän oli avomerikalastaja, mutta myös veneenrakentaja, laivuri, polttopuukauppias sekä kivenhakkaaja. Aviopari rakensi mökkinsä paikalle, jossa Westerö-tila sekä Svanintupa sijaitsevat vanhassa saaristomiljöössä.

Vesteröllä oli merkittävä rooli Suomen itsenäisyystaistelun kynnyksellä vuonna 1918. Aselaiva S/S Equity kuljetti 80 tonnia asemateriaalia valkoiselle armeijalle. Lasti purettiin Vesterössä. Emäntä Beata Vesterö oli yksi niistä monista kylän asukkaista, jotka auttoivat aseiden salakuljetusta maihin. Kaksi valkoisen armeijan jääkäreistä oli kotoisin Maksamaalta. Joka kymmenes vuosi pidetään muistojuhla laivan tulon kunniaksi. Näyttely esittelee esineitä ja kuvia tapahtumasta.

Yksi näyttelyn helmistä on erikoiskartta Suomesta vuodelta 1850. Jo 1800-luvun puolesta välistä alkaen alkoivat fennomania ja kansallisromanttiset ajatukset Suomen itsenäistymisestä kukoistaa. Kartalta voi löytää esimerkiksi suomenkieliset nimet joillekin ruotsinkielisille paikkakunnille Suomessa. Esimerkiksi Uudestakaarlepyystä (ruots. Nykarleby) on tullut Joensuun kaupunki.
Yksi dramaattisen historian tähdittämistä esineistä on taulu, jossa on luodinreikä, joka tuli siihen sen roikkuessa erään virkamiesperheen seinällä osoitteessa Rauhankatu 8. Tammikuun lopussa vuonna 1918 Mannerheim antoi käskyin riisua aseista venäläiset joukot Pohjanmaalla. Useissa tapauksissa venäläiset riisuttiin aseista ilman taisteluja ja muutamassa päivässä Pohjanmaa oli valkoisten hallussa. Laukauksia ammuttiin kuitenkin Vaasassa ja yksi kuula osui Vaasan läänin kuvernöörin Nikolaj Björnbergin muotokuvaan. Virkamiehen tytär lienee istunut ja lukenut katekismusta taulun lähellä ja hänen päänsä heilahti sivulle ammuksen ilmanpaineesta. Se aiheutti hänelle elinikäisen niskasäryn.

Saaristotilalla tarjotaan historian lisäksi mm. saaristolaisruokaa, veneretkiä, majoitusta sekä saunomismahdollisuutta.