Museo Pohjanmaa

Granösundin kalastusmuseo

gransund4689
gransund4740
gransund4675
gransund4657
gransund4689
gransund4740
gransund4675
gransund4657
Tiesitkö, että...
Museoalueella on harvinaisen paljon erilaisia kattotyyppejä: pärekattoja, tuohikattoja, ruokokattoja, lautakattoja ja peltikattoja.

Granösundin kalastusmuseo on kauniilla paikalla sijaitseva ulkoilmamuseo Södra Vallgrundissa Mustasaaren saaristossa. Museo tarjoaa kuvaa saaristolaiselämästä ajalta, jolloin suurin osa väestöstä sai vielä elantonsa kalastuksesta, hylkeenpyynnistä, maanviljelystä ja käsitöistä.

Granösundin kalastusmuseossa saa käsityksen entisaikojen saaristolaiselämästä Raippaluodosta. Museoalueelle on siirretty kymmenkunta vanhaa rakennusta eri puolilta Raippaluodon saaristoa, esim. mahdollisesti 1700-luvun asuintupa, venevaja, kalasauna, karjamaja ja luhti. Tupa on sisustettu alun perin vastaavassa ympäristössä sijainneilla esineillä. Museo sai alkunsa halusta suojella ulkosaariston jäljellä olevia kalasaunoja, jotka olivat vähällä ränsistyä perinteisen kalastuksen menettäessä merkitystään. Kalasaunat palvelivat kalastajien yöpymistupina kesäkuusta syyskuuhun kestäneen kalastussesongin aikana.

Kalastajat saivat suuren osan tuloistaan erityisesti silakanpyynnistä. Venevajassa esitellään silakanpyynnissä kaukana avomerellä tarvittavia veneitä ja kalastusvälineitä. Täällä on muun muassa erittäin harvinainen kolmilaitainen vene vuodelta 1864. Saalis käsiteltiin suolaamossa ja säilöttiin suolaamalla. Kalasaalis pakattiin sen jälkeen tiiviisti tynnyreihin ja kuljetettiin Vaasaan myytäväksi.

Talvikuukausina harrastettiin sekä talvikalastusta että hylkeenpyyntiä. Hylkeistä saatiin lihaa ja nahkaa, mutta ennen kaikkea pyynnillä estettiin hyljekannan kasvaminen liian suureksi, jotta hylkeet eivät söisi verkkoon tarttuneita kaloja. Hylkeenpyyntitalossa voit tutustua välineisiin, joita hylkeenpyytäjät tarvitsivat useita viikkoja kestäneiden pyyntireissujen aikana Pohjanlahden jäillä. Täällä on muun muassa hyljevene – kalastajien koti koko matkan ajan – joka oli rakennettu kulkemaan jäällä yhtä hyvin kuin avovedessä.

Alueella on myös 1800-luvun syytinkitupa, ruoka-aitan ja halkovajan sisältävä piharakennus, puusepänverstas, navetta, rantavaja, luhti ja näyttelyaula. Vuoden 1697 merimieskirstu on museon vanhimpia esineitä. Lisäksi museolla on kokoelmissaan mahdollisesti maailman vanhimpia moottorikelkkoja, mutta sen tarkkaa valmistusvuotta ei tunneta.

Kesäisin järjestetään erilaisia käsityönäytöksiä, yleensä torstai-iltaisin heinäkuussa. Kyse voi olla punamultamaalin keittämisestä, päreiden höyläämisestä, taonnasta tai verkonkudonnasta. Näinä iltoina on myynnissä myös kahvia ja kotonaleivottua pullaa ja joskus jopa halstrattua tai savustettua kalaa. Muita kesän tapahtumapäiviä ovat mm. saaristopäivä, joka järjestetään yhdessä Raippaluodon ja Björköbyn museoiden kanssa. Tilauksesta on varattavissa myös opastuksia ja käsityönäytöksiä ryhmille ja koululuokille.