Museo Pohjanmaa

Kaskisten moottorimuseo

kaskbtmuseum9308
kaskbtmuseum9271
kaskbtmuseum9265
kaskbtmuseum9308
kaskbtmuseum9271
kaskbtmuseum9265
Tiesitkö, että...
Ensimmäiset perämoottorit ilmaantuivat käyttöön 1900-luvun alussa ja ne olivat yleensä kaksitahtisia.

Tekniikasta kiinnostunut viihtyy Kaskisten moottorimuseossa, jossa on näytteillä monenlaisia venemoottoreita kauniissa satamaympäristössä Kaskisten vierassataman vieressä. Moottorimuseo kunnioittaa paikallisen konepajan historiaa ja esittelee monentyyppisiä ja -mallisia moottoreita.

Pieneen museoon astuessaan tuntee moottoriöljyn vienon tuoksahduksen. Museoon mahtuu satakunta erikokoista moottoria. Kaskisten moottorimuseossa on monenlaisia sekä omatekoisia että tehdasvalmisteisia moottoreita, esim. ilma- ja vesijäähdytteisiä keskimoottoreita sekä perämoottoreiden ensimmäisiä malleja.

Suurin osa moottoreista on paikallisia, ja ne ovat peräisin 1920-1930-luvuilta, mutta museon kokoelmissa on moottoreita aina 1960-luvun helmiin asti. Museon suurimmat koneet ovat vaasalaisten Wikströmin veljesten moottoritehtaan käsialaa, mutta venemoottoreissa on edustettuna myös Suomen moottoritehdas Oy Waasan Olympia -merkki. Wickströmin veljesten moottoritehdas valmisti koneita ja moottoreita vuosina 1906-1959 ja Olympia vuosina 1920-1989. Esillä on myös kuopiolaisia järviseudun malleja, kuten Vire ja Kipinä sekä muun muassa Linnavuori-Valmet.

Kaskisissa, kuten muuallakin saaristossa, monet valmistivat moottorinsa itse ja niitä ruuvailtiin kokoon uusista ja vanhoista osista. Kaskisissa toimi aikoinaan G. Grönlunds Mekaniska Verkstad (konepaja), joka oli saaren ensimmäinen varsinainen teollisuuslaitos. Grönlund oli nuorena lähtenyt siirtolaiseksi Yhdysvaltoihin ja Suomeen palattuaan hän perusti tehtaansa v. 1909. Aluksi hän toi moottoreita pitkälti Yhdysvalloista, mutta ensimmäinen maailmansota lopetti maahantuonnin ja pakotti hänet rakentamaan moottorit itse. Tehtaan ensimmäinen oma ja pitkään myös tärkein tuote oli GG-moottori, joka oli hyvin suosittu niin merimoottorina kuin maataloudessakin. GG-moottoria valmistettiin aina 1950-luvulle saakka, ja kyseisen moottorin voidaan sanoa käynnistäneen maatalouden ja kalastuksen koneellistumisen alueella.

Museo on auki Kaskisten markkinoiden, Kalarantapäivien ja lokakuun silakkamarkkinoiden aikana. Muina aikoina museossa voi vierailla sopimuksen mukaan.