Museo Pohjanmaa

Rekipellon Fädernegården

vdernegrd4886
fdernegrd4905
munterstorp4914
munterstorp4919
vdernegrd4886
fdernegrd4905
munterstorp4914
munterstorp4919
Tiesitkö, että...
Mökin oven- ja ikkunankarmit on maalattu erikoisella sinisellä sävyllä, jota ei Pohjanmaalta löydy monistakaan mökeistä.

Rekipellon Fädernegårdenilla vierailija saa käsityksen 1800-luvun lopun maalaiselämästä. Tuvan ajalle uskollinen sisustus tarjoaa puitteet tutkiskella paikallishistoriallisia esineitä. Myös tyttöjen aitta värikkäine tekstiileineen on todella vierailun arvoinen kohde. Museon läheisyydessä sijaitsee Vänrikki Stoolin tarinoihin liittyvä Munterin sotilastorppa.

Fädernegården on tyypillinen pohjalainen paritupa, rakennettu vuonna 1852. Talo siirrettiin alueelle 1950-luvulla ja museoalue on rakennettu maalaistalon pihapiirin kaltaiseksi luhteineen ja aittoineen. Museon kaikki rakennukset ovat Rekipellosta, paitsi Korsnäsistä tuotu tuulimylly. Parituvassa on asunut kaksi perhettä, kumpikin omissa tuvissaan. Toinen on sisustettu 1800-luvun lopun tyypilliseksi kodiksi, ja tuvasta löytyy avotakka, parvisänky, jossa on lautashylly päädyssä, ja värikäs kulmakaappi. Makuukamarin seinää koristaa taulu, johon on kirjailtu raamatunlause. Samanlaisia tauluja on toisessakin tuvassa, jonka kaunis huonekalukokoelma sisältää muun muassa tuoleja ja kaappeja sekä myös Rekipellon kylän torvisoittokunnan puhallinsoittimia.

Museon helmiin kuuluu tyttöjen aitta, jossa on näytteillä värikkäitä ruudullisia ja raitaisia sekä yksivärisiä tekstiilejä. Vaatteet, hartiahuivit, peitot, lakanat yms. on saatu lähinnä lahjoituksina seudulta, ja kankaissa on usein vivahdus punaista. Kokoelmissa on myös vihreän ja punaisen sävyinen Vöyrin täkki. Tilan naimattomat nuoret tytöt asuivat kesäisin luhtirakennuksessa. Siellä säilytettiin heidän vaatteitaan, lakanoitaan ja kapioarkkujaan.

Toisessa aitassa on täydellinen suutarinverstas työkaluineen ja raaka-aineineen. Suutarinverstas sijaitsi alun perin Rekipellon kylässä. Yhdessä kylässä saattoi olla 3-4 suutaria, mutta suutari saattoi myös kulkea talolta toiselle suutarinvälineidensä kanssa.

Museon läheisyydessä sijaitsee J.L. Runebergin Vänrikki Stoolin tarinoihin liittyvä Munterin sotilastorppa. Torpan viimeisin asukas oli alakoulunopettaja Maria Munter, joka asui yksinkertaisessa torpassa 96-vuotiaaksi asti. Maria toimi myös piikana torpan viereisessä maatalossa. Sisustus on samanlainen kuin hänen kuollessaan vuonna 1972. Marian äidinisänisä Johan Munter oli sotilas numero 80 Kuninkaallisen Pohjanmaan rykmentin henkivartiokomppaniassa. Munter kuoli Suomen sodassa vuonna 1808. Hän lienee asunut sotilastorpassa. Kerrotaan, että Johan Munter oli samannimisen sotilaan esikuvana J.L. Runebergin Vänrikki Stoolin tarinoissa.

Vöyrinpäivien aikana museoalueen läheisyydessä järjestetään tanssit ja museo on illalla avoinna. Fädernegården on myös hyvä retkikohde koululuokille, jotka haluavat oppia lisää kotiseudun entisajan elämänmenosta.