Museo Pohjanmaa

Vänrikki Stoolin keskus

slagfltet5597
slagfltet5583
slagfltet5519
slagfltet5506
slagfltet5566
slagfltet5597
slagfltet5583
slagfltet5519
slagfltet5506
slagfltet5566
Tiesitkö, että...
Raajoihin haavoittuneet sotilaat yleensä amputoitiin, ja pastori Wegelius kulki välskärinä joukkojen mukana matkassaan pieni lääkärinlaatikko ja työkaluja, jotka ovat esillä museossa.

Vänrikki Stoolin keskus käsittää Oravaisten taistelun historiallisen alueen. Keskuksessa kuvataan Suomen sotaa vuosina 1808-1809 erilaisten esineiden, tarinoiden, itse taistelupaikan ja rakennusten avulla. Rykmentin aseharjoitukset ja näytökset elävöittävät historiaa ajanmukaisine univormuineen ja aseineen.

Suomen sodassa vuosina 1808-1809 Venäjän joukot kohtasivat Ruotsi-Suomen armeijan Oravaisten taistelutantereella 14. syyskuuta 1808. Hyökkääjät voittivat taistelun ja pakottivat ruotsalais-suomalaiset joukot perääntymään. Oravaisten taistelua pidetään koko sodan verisimpänä. Tarkkaa kaatuneiden määrää ei tiedetä, mutta ruotsalaiset ja suomalaiset lienevät menettäneet noin 1000 sotilasta ja venäläiset 800. Taistelu ratkaisi Suomen tulevan kohtalon. Hävitty sota merkitsi Suomen siirtymistä osaksi Venäjää. Suomen kansallisrunoilija Johan Ludvig Runeberg on kirjoittanut Oravaisten taistelusta runomuodossa teoksen ”Vänrikki Stoolin tarinat”.

Vänrikki Stoolin keskuksessa on yksi harvoja Ruotsin vallan ajalta säilyneitä upseerinasuntoja. Furiirin puustelli oli alunperin Eursin perheen maatila. Kruunun piti tarjota upseereilleen ja sotilailleen asunnot ja maata, ja 1730-luvulla Eursin tilasta tuli rykmentin furiirin (=alikersantin) asunto. Furiirilla oli komppaniassa tärkeitä tehtäviä; hän vastasi muun muassa komppanian varusteista. Furiirin puustelli on siirretty museoalueelle Karvatin kylästä.

Alakerta on sisustettu osin siten kuin päällystö tai upseeristo olisi voinut elää ja asua 1700-luvulla. Yläkerrassa on näyttely sotilaan elämästä kentällä mutta myös sotilaiden läsnäolon vaikutuksista paikalliseen väestöön. Taistelutantereesta on rakennettu vaikuttavan yksityiskohtainen pienoismalli 3000 tinasotilaineen. Vierailijat voivat myös katsoa lyhytelokuvan, joka valaisee sotaa johtaneita syitä ja sodan seurauksia.

Vänrikki Stoolin keskuksessa osa elämyksestä muodostuu opastuksesta, joka elävöittää Oravaisten taistelun historiallista tapahtumapaikkaa. Kuninkaallisen Pohjanmaan Rykmentin Henkivartiokomppania pitää kesäisin äksiisejä (=harjoituksia) tilauksesta. Sotilailla on yllään ajanmukaiset univormut eli keltaiset housut, siniset asetakit, korkeat silinterihatut ja muskettiaseet. Ryhmä voi esiintyä tilauksesta myös muualla. Lapsille voidaan järjestää aikamatkoja.

Ravintola Ädelbragdissa voi nauttia historian värittämän aterian, esimerkiksi Furiirin aterian (varattava etukäteen), sotilaan sopan tai kahvin kera Adlercreutzin suklaakuulia. Alueella on myös sotilastorppa, muistomerkki kenraalimajuri Adlercreutzin komentokukkulalla, Lotta Svärdin muistokivi ja aivan vieressä varsinainen taistelutanner.