Museo Pohjanmaa

Kristiinankaupungin kaupunginmuseo Carlsro

carlsro3332
carlsro3318
carlsro3354
carlsro3362
carlsro3398
carlsro3332
carlsro3318
carlsro3354
carlsro3362
carlsro3398
Tiesitkö, että...
Carlsro on säilynyt alkuperäisessä kunnossa, esimerkiksi vuoden 1896 huonejako ei ole muuttunut.

Carlsro on ainutlaatuinen museo, jossa 1800-luvulta säilynyt herraskartano sulautuu omaleimaiseen ja monenkirjavaan esinekokoelmaan. Kartanossa aistii, miten herrasväki asui kesäisin 1900-luvun vaihteessa, kuinka taloa käytettiin hotellina 1900-luvulla ja millaisen muodon keräilijän visio paikallishistorian säilyttämiseksi voi saada.

Carlsron kartano on kokenut monenlaista kohtaloa ennen museoaikaa. Se rakennettiin vuonna 1896 kauppaneuvos ja laivanvarustaja Carl Alfred Carlströmin kesähuvilaksi. Kaupungin hienosto rakensi komeita kesähuviloja 1800-luvun lopussa, ja herrasväki eli huvintäytteistä elämää Suurjärven rannoilla. Huvilat nimettiin herrasväen odotusten ja kesähuviloiden kokemusten mukaan, esimerkkeinä Ilolinna ja Surutoin. Onni kuitenkin loppui 1900-luvun alussa Carlströmin ajautuessa konkurssiin vuonna 1910, ja huvila ja sen irtaimisto myytiin huutokaupassa seuraavana vuonna. Carlsro muutettiin kesähotelliksi ja sillä oli useita omistajia vuodesta 1922 lähtien, mutta toiminta ei kannattanut ja hotelli sulki ovensa vuonna 1945.

Carlsro seisoi tyhjillään 1960-luvun alkuun asti, jolloin kristiinankaupunkilainen Åke Weckström osti huvilan huutokaupassa. Weckström halusi perustaa huvilaan museon suojellakseen rakennuksen ja saadakseen näyttelytilan Kristiinankaupungin seudulta keräämilleen esineille. Hän oli ahkera keräilijä koko elämänsä ajan, ja museon kokoelmat karttuivat vähitellen. Kokoelmissa on tänä päivänä noin 11 000 esinettä 1600-1900-luvuilta, ja ne heijastavat Kristiinankaupungin ja sen asukkaiden historiaa. Kultasepänverstas tai apteekin irtaimisto ovat esimerkkejä säilyneistä kokonaisuuksista, ja ne ovat näytteillä herrasväen vanhoissa salongeissa ja makuuhuoneissa.

Weckström ei noudattanut mitään tarkasti määriteltyä keräilyperiaatetta tai -menetelmää, vaan hän osti esineitä huutokaupoista ja vastaanotti lahjoituksia kaupunkilaisilta. Esineet painottuvat paikallishistoriaan ja kertovat merenkulusta taulujen, kuvien ja eksoottisten tuliaisten avulla, hengellisestä elämästä motiivimaalausten, vanhojen raamattujen ja veistosten kautta, naisten muodista kauniilla tekstiilikokoelmalla ja arkipäivän aherruksesta erilaisten välineiden, työkalujen ja aseiden avulla. Huoneet on sisustettu jugendtyylisillä antiikkihuonekaluilla sekä fajanssi- ja posliinikakluuneilla. Museo ei tarjoa vain yhtä kuvaa tai näkökulmaa kaupungin historiaan, vaan esineet luovat kaleidoskoopin historiasta ja Carlsron museosta. Kristiinankaupungin museotoimi otti museon hoitaakseen vuonna 2002. Kesäisin museolla esiintyy pelimanniyhtyeitä ja siellä myös järjestetään ulkoilmajumalanpalveluksia.