Museo Pohjanmaa

Uusikaarlepyyn museo - Herlers

MG9189
MG9172
MG9182
herles9155
herles9157
herles9164
MG9189
MG9172
MG9182
herles9155
herles9157
herles9164
Tiesitkö, että...
Museossa on esillä ruotsalaiselle 1700-luvun runoilijalle, C.M. Bellmanille, kuulunut luuttu vuodelta 1791. Luutun on valmistanut Petter Kraft.

Uudenkaarlepyyn museo antaa kuvaa porvariperheen elämästä Uudessakaarlepyyssä 1800-luvun jälkipuoliskolla. Kokoelmat sisältävät kauniita huonekaluja ja muita sisustusesineitä, pukuja ja leluja sekä merenkulkuun ja kaupankäyntiin liittyviä esineitä.

Museo sijaitsee yhdessä niistä harvoista rakennuksista, jotka selvisivät kaupungin palosta vuonna 1858, entisessä pohjoisessa Tullihuoneessa, jonka vanhin osa on 1600-luvulta. Museon kauniit huoneet on sisustettu porvarisperheen kotia kuvaavilla historiallisilla esineillä ja siroilla huonekaluilla. Puvut, huonekalut, taulut, luonnokset, valokuvat ja merenkulkuhistorian aineisto ovat lähinnä 1800-luvulta, mutta jotkut aarteet ovat 1700-luvun lopulta.

Museo perustettiin vuonna 1951 kirjakauppias ja näyttelijä Josef Herlerin aloitteesta. Herler oli pitkään yrittänyt saada kaupunkilaisia innostumaan museon perustamisesta, ja hän oli kerännyt kaupunkiin liittyviä vanhoja esineitä jo 1900-luvun alkupuoliskolla. Museo täyttyi Herlerin omien kokoelmien esineillä sekä lahjoituksilla ja ostoilla. Herlerillä oli hyvät yhteydet monien entisten uusikaarlepyyläisten jälkeläisiin, ja osa sisustuksesta on peräisin Lybeckin ja Högdahlin kodeista.

Museon helmiin kuuluu pukukokoelma, joka sisältää enimmäkseen naisten pukuja asusteineen, mutta myös jonkin verran miesten pukuja, lähinnä sotilaiden ja virkamiesten univormuja. Kaupungin kukoistusaikana 1800-luvun jälkipuoliskolla, kun kauppiailla ja laivanvarustajilla oli varaa lähettää tyttärensä koulutettaviksi lähinnä Tukholmaan mutta myös Manner-Eurooppaan, nuoret neidit toivat mukanaan tuulahduksen suuresta maailmasta, mikä näkyi varsinkin heidän puvuissaan.

Seinillä riippuu uusikaarlepyyläisten laivanvarustajien omistamien alusten piirustuksia ja kuvia. Kirstuissa on merikortteja ja lokikirjoja ja kaapeissa kaikenlaisia merielämään kuuluneita esineitä, jotka kertovat Uudenkaarlepyyn historiasta laivanvarustus- ja merenkulkukaupunkina.

Kauimmaisessa huoneessa on vanhoille uusikaarlepyyläisille perheille kuuluneita nukkekoteja ja leluja, jotka ovat peräisin 1700- ja 1800-luvuilta. Museon 7000 valokuvan kokoelma on erityisen kiinnostava. Pihamaalla on lisäksi kaksi aittaa, joissa säilytetään lähinnä talonpoikaishuonekaluja.