Museo Pohjanmaa

Meteoriihi

meteoria6271
meteoria6297
meteoria6349
meteoria6271
meteoria6297
meteoria6349
Tiesitkö, että...
Söderfjärden on yksi maailman 190 tunnetusta meteoriittikraatterista. Suomessa on kymmenen muuta kraatteria.

Meteoriihi on ainutlaatuinen vierailukeskus keskellä Söderfjärdenin meteoriittikraatteria. Riihessä on näyttely Söderfjärdenin 520 miljoonan vuoden mittaisesta historiasta – aina meteoriitin iskeytymisestä nykypäivän maanviljelyalueeksi.

Sundomin Söderfjärdeniin muodostui suuri kraatteri meteoriitin iskeydyttyä alueelle miljoonia vuosia sitten. Kraatterin muodon näkee parhaiten ilmasta. Nykyään se on kuivatettua maanviljelyaluetta viljavine peltoineen ja keväisin ja syksyisin oikea lintujen paratiisi. Vanhassa riihessä keskellä Söderfjärdenin lakeutta on vierailukeskus ja näyttely, joka kertoo meteoriitin iskusta ja alueen elämästä sen jälkeen.

Multimediaesitys kertoo seudun historiasta havainnollisin kuvin ja äänin: meteoriitin iskeytyminen, maankohoaminen, kivikausi, alueen kuivattaminen ja ”latomeri”. Runsaskarjaisena aikana 1900-luvun puolivälissä Söderfjärdenin alueella oli enimmillään 3000 latoa. Nykyään niistä on jäljellä satakunta. Historian kulkua valaistaan myös maanviljelysesinein ja -välinein sekä kivikautisin löydöin. Tellus Timeline, tasapainopuomi joka osoittaa havainnollisesti ajankulkua maapallon synnystä nykyaikaan, on mielenkiintoinen osa näyttelyä, ja se on käytössä lähes koko vuoden.

Tähtitieteellinen observatorio tarjoaa kävijälle mahdollisuuden tutkia tähtiä ja taivaankappaleita kerran viikossa vuoden pimeinä kuukausina tai sopimuksen mukaan. Meteoriihessä järjestetään avointen ovien päivä yleensä syyskuussa.

Vierailukeskuksen vieressä on lintutorni, josta avautuu näkymä Suomen tärkeimmälle kurkien levähdyspaikalle. Valtavat kurkiparvet pysähtyvät syksyisin muinaisen meteoriittikraatterin tasaisille pelloille lintuharrastajien suureksi ihastukseksi.

Vierailukeskuksen energiakellari tuottaa kaiken Meteoriihessä tarvittavan sähkön. Energiakellari toimii samalla tutkimusasemana yhteistyössä Vaasan yliopiston ja Vaasan energiainstituutin kanssa. Asemalla tutkitaan uusiutuvaa energiaa, esim. uusia biopolttoaineita sekä pienimuotoista tuuli- ja aurinkoenergiaa.

Näytteillä on myös aurinkokuntamalli ja kraatterin pienoismalli.
Kaksi uutta näyttelyä avatataan kesäkuussa 2018. Ensimmäisessä näyttelyssä on esillä alueella käytettyjä maatalouskoneita ja toisessa meteoriitteja ja törmäysimpaktiitteja ympäri maailmaan. Jälkimmäinen näyttely on tehty yhteistyössä Geologian tutkimuskeskuksen (GTK) ja LUOMUKSen, Luonnontieteellisen keskusmuseon kanssa.

Söderfjärden on nykyään Natura2000-alue. Meteoriiheä ylläpitää Sundomin kyläyhdistys (Sundom bygdeförening) yhdessä Tähtitieteellinen yhdistys Vaasan Andromeda ry:n kanssa. Andromeda huolehtii observatoriosta.