Museo Pohjanmaa

Siirtolaistalo Elvira

emigranthuset elvira9283
emigranthuset elvira9289
emigranthuset elvira9292
emigranthuset elvira9283
emigranthuset elvira9289
emigranthuset elvira9292
Tiesitkö, että...
Vuosien 1871-1929 aikana noin 366 000 suomalaista muutti Suomesta, suurin osa Yhdysvaltoihin ja Kanadaan. Noin 1 500 suomalaista lähti Australiaan, Etelä-Afrikkaan ja Uuteen-Seelantiin.

Siirtolaistalo Elviran toiminta keskittyy siirtolaisuuteen ja sen vaikutuksiin seutuun. Täällä on pieni mutta toimiva museo, tilat siirtolais- ja paikallishistorian tutkimukselle sekä yöpymismahdollisuudet siirtolaisille tai heidän sukulaisilleen. Valokuvat ja esineet kertovat eräästä siirtolaisesta, Elvira Sundellista, joka muutti Suomesta Uuteen-Seelantiin vuonna 1917.

Siirtolaistalo Elvira juontaa juurensa Elvira Sundellin siirtolaiselämään. Elvira testamenttasi osan omaisuudestaan Vexala byaforskare r.f. -kylätutkimusyhdistykselle, jotta he pystyttäisivät talon Elviran ja hänen isänsä Edward Sundellin muistolle.

Elvira oli kokenut matkailija jo nuorena. Hän syntyi Etelä-Afrikassa vuonna 1906, muutti Suomeen vuonna 1912 ja vietti kesät Runtasissa Veksalassa sukulaisten luona. Hän muutti pohjalaisten vanhempiensa ja veljensä kanssa Uuteen-Seelantiin vuonna 1917. Hän jatkoi siellä koulunkäyntiään muutaman vuoden ja työskenteli sen jälkeen perheensä lammasfarmilla. Farmielämään kuului muun muassa, että hän ratsain ase kädessä jahtasi villisikoja, jotka hyökkäilivät tilan nuorten lampaiden kimppuun.

Hän myi farmin ollessaan yli 70-vuotias ja lähti maailmalle käydäkseen kaikissa niissä paikoissa, joista oli nuorena lukenut. Hän palasi synnyinseudulleen Etelä-Afrikkaan, matkusti ympäriinsä Etelä-Amerikassa ja Afrikassa, vieraili Galapagossaarilla, Alaskassa, Havaijilla ja Kaukoidässä.

Siirtolaistalo Elvirassa on tallessa osa Elviran ja hänen isänsä Edwardin esineistä. Edward oli taitava puuseppä, ja siirtolaistalossa on näytteillä esimerkiksi hänen työkalupakkinsa ja omakätisesti korjatut jakkarat. Täpötäydestä valokuva-albumista voi nähdä farmielämää, mutta albumissa on myös kuvia perheen sukulaisista.

Sundellin perheen siirtolaishistoria on kiehtova ja tarjoaa kuvaa siitä, miten ja miksi seikkailunhaluiset pohjalaiset matkustivat maailmalle. Siirtolaistalossa sijaitsevasta Veksalan kyläarkistosta voi tutkia siirtolaisten kohtaloita ja kotiseudun vanhoja elintapoja. Vierailevat siirtolaiset voivat yöpyä talossa ja talo on myös vuokrattavissa kokouksia tai juhlia varten.