Museo Pohjanmaa

Vaasan auto- ja moottorimuseo

vasabilmuseum7599
vasabilmuseum2
automuseotoinenkerros
museoekakerros
vappuajot2017
rompetori2
P1620457 Fiat Abarth auto ja moottorimuseo copyright
museokolmas
vasabilmuseum7599
vasabilmuseum2
automuseotoinenkerros
museoekakerros
vappuajot2017
rompetori2
P1620457 Fiat Abarth auto ja moottorimuseo copyright
museokolmas
Tiesitkö, että...
Museossa on nähtävänä Suomen vanhin säilynyt taksiauto REO vuodelta 1909. Tämä auto oli järjestyksessä toinen Vaasaan hankittu auto. Vaasan ensimmäinen auto oli REO vuosimallia 1906.

Vaasan auto- ja moottorimuseo on Suomen suurin yksityinen automuseo. Museon näyttelyt uudistuvat vuosittain ja kauden aikana järjestetään suuria tapahtumia, kuten kokoontumisajoja ja rompetoreja.

Vaasan auto- ja moottorimuseota ylläpitää Vaasan Veteraaniautoseura ry. Seura on perustettu 1975, ja museo on ollut nykyisellä paikallaan Vaasan keskustan kupeessa, Klemettilässä, vuodesta 2010. Talkootyöllä kunnostettu museo on kasvattanut viime vuosien aikana kävijämääränsä ennätyslukemiin ja se nauttii arvostusta ympäri maata: vuonna 2018 Automuseoiden neuvottelukunta ry valitsi museon Vuoden ajoneuvomuseoksi.

Tämän vuoden vaihtuva näyttely on ensimmäisen kerroksen Citroen-näyttely automerkin 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Vuonna 1919 perustettu ranskalainen autotehdas oli ensimmäinen autoja liukuhihnatuotantona valmistanut tehdas Yhdysvaltain ulkopuolella. Ensimmäisessä kerroksessa jatkaa myös museon Perusnäyttely, joka sisältää erilaisia ajoneuvoja 1900-luvun alusta 1940-luvun puoliväliin. Esillä on mm. vanha paloauto, johon saa istua vapaasti, yksi Suomen vanhimmista takseista ja muita harvinaisuuksia.

Toisen kerroksen Motosport -näyttely on vakiinnuttanut paikkansa suosittuna näyttelynä, joka uudistuu joka vuosi. Esillä on laaja ja valtakunnallisesti ainutlaatuinen kattaus kilpa-autoja vuosikymmenien varrelta.

Kolmas kerros eli Vintage Heaven – Vintaasi Vintti esittelee autojen lisäksi muita kulkupelejä ja laajemmin mennen ajan tunnelmaa. Kerroksessa on esillä Kustom Kulture -hengessä laaja näyttely polkupyöriä, moottoripyöriä, lentokoneiden pienoismalleja, televisioita, radioita, vanha kauppa sekä
Vaasan moottoritehtaiden historiaa esittelevä Wickström ja muut Vaasan moottoritehtaat -näyttely, joka sisältää yhden Suomen kattavimmista maamoottorikokoelmista.

Tapahtumista löytyy lisää tietoa museon nettisivuilta sekä Facebookista.