Museo Pohjanmaa

Ähtävän kotiseutumuseo

esse0039 3
esse0029
esse2
esse9991
esse0039 3
esse0029
esse2
esse9991
Tiesitkö, että...
Käsityöläispäivien aikana heinäkuussa on mahdollisuus oppia vanhoja työtapoja ja myös kokeilla niitä.

Entisaikojen talonpoikien arki- ja juhlaesineet kertovat Ähtävän kotiseutumuseolla menneistä ajoista. Perinteistä talonpoikaistupaa ympäröivät useat 1700-1800 –luvuilta peräisin olevat piharakennukset, joissa esitellään työvälineitä, kotitekoisia koneita ja työkaluja. Tunnelmallisella museonmäellä voi eri kesätapahtumissa tutustua Ähtävän historiaan ja seudun asukkaisiin.

Ähtävän kotiseutumuseon talonpoikaistupa on peräisin Lappforsista vuodelta 1840. Se siirrettiin nykyiselle paikalleen ja avattiin vuonna 1957. Risuaita reunustaa punavalkoista tupaa ja korkeita mäntypuita, ja tuvassa on huomiota herättävä pyöreä kuisti, jossa on vaaleansininen sisäkatto ja värikkäästi koristellut pariovet. Kuisti on todennäköisesti 1600-luvulta ja peräisin Bärklarsista Ala-Ähtävästä.

Museoalue oli aiemmin osa pappilaa, ja tupa on nykyään sisustettu 1850-luvun tyyliin Ähtävän seudun esineillä. Mielenkiintoisiin esineisiin kuuluu esimerkiksi komea morsiuskruunu, joka on koristeltu värikkäillä paperinpaloilla ja kimalluksella. Enkelin päitä, ankkureita ja pylväänpäitä esittävät puumallit muodostavat ainutlaatuisen kokoelman. Pienoismallit ovat aikanaan tehty ehdotuksena erilaisiksi kirkon koristeiksi. Tuvan koristellut kaapit ja seinässä kiinni olevat penkit ovat täynnä erilaisia entisajan arkiesineitä. Kamarin roiskemaalattuja hirsiseiniä koristavat tekstiilit ja vanhat valokuvat.

Lasten maailmaa kuvailevat kauniit maalatut ja ootratut puukehdot, lastenvaunut joissa on punotut korit ja guttaperkkanuket, jotka tehtiin muovia edeltävästä materiaalista. Suuret kuuden-seitsemän-kahdeksan sisaruksen perheet olivat ennen hyvinkin tavallisia.

Pihamaalla on harmaita ja maalaamattomia hirsirakennuksia, joissa voi tutustua maanviljelyn ja kotitalouden erilaisiin työkaluihin, kuten kalojen pyyntivälineisiin. Siellä on Ala-Ähtävän monitoimitaituri Emil Punsarin vuonna 1918 valmistama puimurinmoottori. Monet piharakennuksista, esimerkiksi savusauna, luhti, sepän paja ja vilja-aitta, ovat 1700-luvulta. Museoalueen laitamilla seisoo 1800-luvun tuulimylly, ja hyvinhoidetun pihamaan kulmassa on pieni yrttimaa.

Jokavuotisessa heinäkuun kotiseutujuhlassa voi tutustua Ähtävään ja sen asukkaisiin. Heinäkuun käsityöläispäivät tarjoavat tilaisuuden oppia vanhoista menetelmistä ja työtavoista. Ähtävän kotiseutuyhdistys järjestää kesäkuukausien aikana myös teemailtoja, yhteislaulutilaisuuksia, musiikki-iltoja sekä pelimannitapahtumia. Yhdistys hoitaa paikallishistorian arkistoa, lainamakasiinia kirkon vieressä, sotilastorppana toiminutta Vadabron tupaa hautausmaan lähellä, Osobackan tupaa Ala-Ähtävässä ja Brännbackan lähellä sijaitsevaa muuntamorakennusta vuodelta 1948.