Museo Pohjanmaa

Kyrönmaan maatalousmuseo

storkyrolantbruksmuseum1258
storkyrolantbruksmuseum1194
storkyrolantbruksmuseum1203
storkyrolantbruksmuseum1217
storkyrolantbruksmuseum1258
storkyrolantbruksmuseum1194
storkyrolantbruksmuseum1203
storkyrolantbruksmuseum1217
Tiesitkö, että...
Kokoelmiin sisältyy kotitekoinen puurunkoinen traktori vuodelta 1946.

Sirpistä Puimuriin maatalouden perinnetapahtuma heinäkuussa Isokyrössä

Isonkyrön maatalouskonemuseossa on esillä vanhoja työkoneita, maanmuokkaukseen käytettyjä moottoreita, traktoreita, puimureita ja muita koneita. Ihana sekoitus vanhoja kauniita moottoreita ja mullan tuoksua!

Museon nelisenkymmentä työkonetta ja kolmekymmentä erilaista traktoria todistavat maanviljelyn merkityksestä kautta aikojen Suomessa. Sukupolvi sukupolven jälkeen on hankkinut elantonsa viljelemällä maata ja käyttämällä ja myymällä tuotteitaan. Maatalous on tehostunut tekniikan kehittymisen myötä, minkä näkee myös museon kokoelmista. Museo sijaitsee entisessä sikalassa vuodesta 1926 lähtien.

Traktorimerkeistä voidaan mainita mm. Nuffield, Ford, David Brown ja Massey-Harris. Yksi harvinaisuuksista on tanskalainen Renault, joita ei tuotu kovin monta kappaletta Suomeen. Mörkö-Major on iso ja painava petrolilla käyvä traktori vuodelta 1946. Se on Fordsonin ensimmäisen traktorisarjan ensimmäinen malli. Esillä on myös ensimmäisiä itsevetäviä leikkuupuimureita. Aiemmin niitä vedettiin hevosilla.

Joka kesä järjestetään ”Sirpistä puimuriin” –tapahtuma, joka sisältää sadonkorjuuajan työnäytöksiä vanhoilla puimakoneilla, perunannostoa vanhaan tapaan sekä salaojien kaivuuta. Kaivuutyöhön käytetään 1950-luvun White-salaojakonetta. Niitä on valmistettu Suomessa vain 54 kappaletta, ja museon koneessa on tallella alkuperäinen moottori ja vaihdelaatikko.

White-salaojakoneen syntyhistoria on mielenkiintoinen. Suomen puolustusvoimat osti 446 telakuorma-autoa Yhdysvaltain armeijalta. Salaojakoneet valmistettiin autojen alustoille valtion konepajalla Santahaminassa.