Museo Pohjanmaa

Ylimarkun kotiseutumuseo

vermarkhembygdsmuseum9096
vermarkhembygdsmuseum4134
vermarkhembygdsmuseum4145
vermarkhembygdsmuseum4184
vermarkhembygdsmuseum9096
vermarkhembygdsmuseum4134
vermarkhembygdsmuseum4145
vermarkhembygdsmuseum4184
Tiesitkö, että...
Ylimarkussa valmistettiin limonaadia vuonna 1929–1939. Korkitus- ja hiilihapotuskoneet sekä lyijyputket ovat esillä museossa.

Ylimarkun kotiseutumuseossa on todellinen harvinaisuus: postimuseo. Kävijä astuu perinteisessä parituvassa 1900-luvun alun talonpoikaiskotiin, mutta voi samalla tutustua myös paikkakunnalla tehtyihin muinaislöytöihin.

Ylimarkun kotiseutumuseo koostuu useita eri-ikäisistä rakennuksista. Täällä on posti, päärakennus, tuulimylly, savusauna ja hirsinen käymälä. Päärakennus seisoo ainoana alkuperäisellä paikallaan.

Ylimarkku oli Närpiön ensimmäinen postitoimipaikka ja sen postitoimisto avattiin vuonna 1883. Se oli ensimmäinen Vaasan ja Kristiinankaupungin välille perustettu postitoimisto. Laukku, jossa posti kannettiin Pirttikylän lasiruukista, on tallella, samoin kuin kirjevaaka, pakettivaaka ja postisäkki. Leimassa on lukenut Yttermark ruotsiksi ja venäjäksi, mutta venäjänkielinen teksti on jossain vaiheessa viilattu pois. Museosta voi ostaa postikortteja ja leimauttaa niihin museon oheisleiman – viestikapulan vuodelta 1808.

Museon harvinaisuuksiin kuuluu täydellinen kellosepän työkalu. Sitä kutsutaan maailman ensimmäiseksi tietokoneeksi ja käytettiin hiottaessa kelloon tulevia hammasrattaita. Levyyn on tallennettu hammasrattaiden jako eli asteikko. Tuvassa on oikein sattuvasti kello vuodelta 1773. Hedman & Wallin olivat aikoinaan ylimarkkulaisia kelloseppiä. Hedman ei ollut pelkästään kelloseppä, vaan hän mielellään rakensi myös omia kojeita. Hän teki esimerkiksi oman ompelukoneen ja polkupyörän puusta ja pellistä. Hän valmisti luultavasti kaikkiaan viisi ompelukonetta, mutta vain yksi niistä on säilynyt. Se on esillä museossa.

Päärakennus on sisustettu 1900-luvun alun talonpoikaiskodin tyyliin. Seinällä riippuu harvinaisen vanha ryijy, se on tiettävästi 1700-luvulta ja kuulunut Edla Långgårdille. Keittiössä on kuparipannujen rivi valkoiseksi rapatulla uunilla, ja makuukamarissa muutamia porsliinihahmoja sievästi jonossa kokoontaitettavalla lipastolla. Kävijästä tuntuu kuin hän olisi astunut oikeaan kotiin eikä näyttelyyn. Päärakennuksessa on esillä myös muinaisajan esineitä. Museon helmiin kuuluu kivinen venekirves, jossa kuitenkin on valusauma. Kirves on löydetty Valsbergistä.

Heinäkuun kolmantena sunnuntaina järjestetään kotiseutu- ja siirtolaisjuhlat puheineen, lauluineen, musiikkeineen ja kahveineen.