Museo Pohjanmaa

Helmer Bergvikin yksitysmuseo

helmerbergvik3110
helmerbergvik3075
helmerbergvik3066
helmerbergvik3110
helmerbergvik3075
helmerbergvik3066
Tiesitkö, että...
Miten reilulla isolla avaimella avattava vanhanajan lukko toimii? Sen voi nähdä museossa, jossa on esillä ladon puulukon poikkileikkaus.

Helmer Bergvikin yksityismuseossa on kiehtova kokoelma erilaisia maatalouskoneita, työkaluja ja välineitä, vanhoja talonpoikaisesineitä ja jopa kotitekoinen pyörätuoli ja lehmänsorkkien sähköinen vuolukone.

Museoon on kerätty kaikenlaisia arkiesineitä ja -välineitä. Tavaroita joita tarvittiin arkielämässä ja esineitä joita ehkä käytettiin harvemmin, esim. omatekoista viinapoltinta 1900-luvun alkupuoliskolta.

Puskamarkin ensimmäinen puimakone, Pariisissa valmistettu Hillered on esillä museossa. Kyläläiset ostivat sen yhdessä, koska puimurit olivat kalliita. Hankintaa varten muodostettiin yhdistys, johon liittyi kymmenkunta jäsentä. Yhdistyksessä pidettiin tarkkaan huoli, että jäsenistössä oli aina ainakin yksi asentaja. Samalla tavoin ostettiin myös ruumisvaunut, jotka ovat esillä museossa.

Kokoelmat sisältävät myös muita kyläläisten yhdessä käyttämiä esineitä, esim. Martta-yhdistyksen mankelin ja käsikäyttöisen paloruiskun. Joka koulussa ja myös joka talossa piti olla paloruisku. Jos sellainen puuttui palotarkastajan tullessa käymään, rangaistukseksi tuli sopiva sakko.

Erityisen kiinnostava tarina liittyy heinähäkkiin tai -rekeen, jota kutsuttiin ”Synnin mitaksi” (ru. Syndamåttet). Tiukasta kuljetettiin heinää Kristiinankaupunkiin joen jäätä pitkin. Kummallinen nimi johtuu siitä, että maaseudun talonpojat huiputtivat kaupunkilaisia ja kaupungin talonpoikia heinän hinnoissa ja määrissä.

Museossa on myös joukko erilaisia entisaikojen työkaluja, esim. hevosten vetämä äes. Uudemmista maatalousesineistä voidaan mainita traktori vuodelta 1928.

Puskamarkkilaisessa aitassa on toisen maailmansodan esineitä, esim. kaasunaamari ja kenttäpullo. Aitassa on myös erilaisia entisaikojen työkaluja ja esineitä. Bergvikin kokoelmat sisältävät myös vanhoja valokuvia ja filmejä historiasta kiinnostuneiden iloksi.