Museo Pohjanmaa

Vanhan Vaasan museo Wasastjernan talossa

wasastjerna7434
wasastjerna7371
wasastjerna7380
wasastjerna7413
wasastjerna7434
wasastjerna7371
wasastjerna7380
wasastjerna7413
Tiesitkö, että...
Wasastjernan talossa ovat vierailleet mm. Ruotsin kuninkaat Kustaa IV Aadolf ja Kaarle XIV Kustaa sekä Venäjän tsaari Aleksanteri I

Wasastjernan talon sisustus kuvastaa porvariskotia Vaasan paloa edeltävältä ajalta. Astu 1700-luvulle kustavilaisten huonekalujen pariin tai 1800-luvulle uusrokokootyyliseen huoneeseen. Wasastjernan talo tarjoaa aidon historiallisen ympäristön ja ainutlaatuisen näkymän Vaasan historiaan.

Talossa toimii Vanhan Vaasan museo, joka on sisustettu 1700-luvun lopun ja 1800-luvun alkupuoliskon porvariskodiksi. Vaasan vaurain porvari Abraham Falander, aateloituna Wasastjerna, rakennutti talon vuosina 1780-81. Se oli ainoa yksityinen kivitalo, joka säilyi kaupungin palossa vuonna 1852.

Sisustukseen on käytetty Vaasan palosta vuonna 1852 säilyneitä esineitä. Suurin osa huonekaluista ja esineistä on kuulunut Vanhassa Vaasassa asuneille porvarisperheille. Yhtä salonkia koristaa Biedermeier-tyylinen sohvaryhmä, joka kuului Wasastjerna-Hägglundin perheelle. Seiniä koristavat kaupungin vaikutusvaltaisten perheiden – kuten Wasastjernan ja Grönbergin – muotokuvat. Talossa on myös laivanvarustajan konttori, 1800-luvun postikonttori sekä vanhan Vaasan historiaa esitteleviä karttoja ja pienoismalleja.

Museon helmiin kuuluu Falanderin sali, joka oli toinen kivitalon kahdesta suuresta huoneesta ja jossa on kiinteä sisustus. Ovet, ikkunat ja kattolistakuvioinnit ovat myöhäisklassista tyyliä, kun taas kakluuni ja seinävärit ovat aiempaa tyyliä vuoden 1800 tienoilta. Kaupungin edustavin kauppias Abraham Falander otti täällä vastaan kuningas Kustaa IV Aadolfin vuonna 1802. Huoneen keskellä on pienoismalli, joka esittää Vaasaa juuri ennen vuoden 1852 paloa. Rakennukset olivat puisia, ja talot olivat yleensä erittäin lähellä toisiaan.

Pihapiiriin on siirretty Ylistarosta Loukon tupa, joka oli vauraan pohjalaisen maakauppiaan asunto 1600–1700 -lukujen taitteessa. Tuvasta, kamarista ja porstuasta koostuva rakennus säästyi Isonvihan hävitykseltä, jolloin monet maaseudun puutalot poltettiin. Navetta- ja tallirakennus sekä pihan toisella puolella oleva pitkä varastorakennus on siirretty museoalueelle Kirkkopuistikolta uudesta Vaasasta.