Museo Pohjanmaa

Korsnäsin kotiseutumuseo

korsnshembygdsmuseum2047
korsnshembygdsmuseum1963
korsnshembygdsmuseum1990
korsnshembygdsmuseum2032
korsnshembygdsmuseum2047
korsnshembygdsmuseum1963
korsnshembygdsmuseum1990
korsnshembygdsmuseum2032
Tiesitkö, että...
Korsnäsin villapaidassa pitää olla punaista. Muut mahdolliset värit ovat vihreä, keltainen, oranssi ja joskus myös sininen ja roosa. Myös kudotut henkselit ja kirkko-ohjakset olivat runsaasti ...
Korsnäsin villapaidassa pitää olla punaista. Muut mahdolliset värit ovat vihreä, keltainen, oranssi ja joskus myös sininen ja roosa. Myös kudotut henkselit ja kirkko-ohjakset olivat runsaasti ja värikkäästi koristeltuja.

Värikkäillä Korsnäsin paidoilla on itsestään selvä asemansa Korsnäsin kotiseutumuseon kattavassa tekstiilikokoelmassa. Museo on paikkakunnan vanhin ja koostuu talonpoikaistuvasta, kyläkaupan sisältävästä luhtirakennuksesta ja pienestä yrttitarhasta. Värikkäiden tekstiilien lisäksi vierailija voi tutustua arkielämän askareihin ja aherrukseen.

Talonpoikaistuvan yhtä kamaria kutsutaan morsiankamariksi, koska siellä esitellään vanhan ajan häitä. Kamarissa on esillä kaunis ennallistettu morsiuspuku, joka on hyvin tarkka jäljitelmä Maria Gustava Rofhökin morsiuspuvusta. Myös sulhanen on pukeutunut juhlavasti tummaan pukuun, jossa on värikkäitä yksityiskohtia, esim. paperikukkanen takintaitteessa. Morsiamen tärkein koristus oli messinkinen tai kullattu morsiuskruunu. Se kiinnitettiin morsiamen hiusvalkkiin korkean tekomessinkikruunun sisäpuolelle. Morsiuspuku ja messinkikruunu oli runsaasti koristeltu helmillä, paperikukilla, pienillä peileillä, kauniilla koruilla ja koristeilla.

Museolla on kattava kokoelma vuodevaatteita ja erilaisia asuja. Hameet, liivit ja huivit todistavat Korsnäsin käsitöille ominaisesta värikirjosta. Näytteillä on sekä Korsnäsin puku että Korsnäsin villapaita, ja eteisullakolla on esillä työkaluja ja välineitä, joita käytettiin lankojen valmistuksessa ja kankaiden kutomisessa. 1800-luvulla oli tapana, että tuleva vaimo valmisti villapaidan tulevalle miehelleen. Paita valmistettiin yhdessä ystävättärien kanssa, joista yksi oli erikoistunut kuvioreunuksen tekoon.

Tuvan ullakolla on hylkeenpyyntiä kuvaava näyttely, ja vitriinissä on esillä oikea hylje, luotipyssy sekä työkaluja ja välineitä, jotka olivat välttämättömiä hylkeenpyynnissä. Hylkeenpyynti on ollut rannikolla tärkeä elinkeino. Miehet tarvitsivat paljon tarvikkeita, jotta he pystyivät oleskelemaan jäillä 3-4 kuukautta yhtäjaksoisesti kestävän hylkeenpyynnin ajan. Yksi museon vanhimmista esineistä on vuoden 1798 puinen kippo.

Alueella on tuulimylly, viljalainamakasiini, pieni ruusutarha ja mauste-, yrtti- ja vihannesmaa, jossa kasvaa muun muassa koiruohoa, rohtosalkoruusua, liperiä ja aaprottimarunaa. Alueen vieressä on lyhyt yhden kilometrin vaellusreitti. Luhtirakennukseen on sisustettu 1950-luvun huone, ja lisäksi siellä on käsityövälineitä, vaunuvaja, piiankamari ja kyläkauppa. Kyläkaupan sisustus on peräisin J.L. Söderlundin vanhasta kyläkaupasta ja esillä on enimmäkseen sota-ajan tuotteita. Luhdissa on myös vuoden 1860 käsikäyttöinen pärehöylä ja paikkakunnan ensimmäinen traktori.

Kaunis pihaympäristö toimii myös juhlapaikkana ja käsityönäytösten näyttämönä, jossa voi oppia esim. miten Korsnäsin paita valmistuu ainutlaatuisella tavalla kolmen naisen voimin. Muita tapahtumia ovat muun muassa aikuisten tarinailta.