Museo Pohjanmaa

Bjärgasin kotiseututalo ja museo

MG2
MG3
bjrgas0006
bjrgas9969
MG2
MG3
bjrgas0006
bjrgas9969
Tiesitkö, että...
Nimi Bjärgas juontaa juurensa ruotsinkieliseen kalliota tarkoittavaan sanaan berg, ja tila on myös rakennettu kallion päälle. Tämän lisäksi tilalla asuneen suvun nimi oli Berg. Luotolaismurtee ...
Nimi Bjärgas juontaa juurensa ruotsinkieliseen kalliota tarkoittavaan sanaan berg, ja tila on myös rakennettu kallion päälle. Tämän lisäksi tilalla asuneen suvun nimi oli Berg. Luotolaismurteella nimeksi tuli Bjärgas.

Bjärgasin ulkoilmamuseossa on monipuolisesti nähtävänä erilaisia rakennuksia ja näyttelyitä. Vieraile näyttelyissä, joissa esitellään muun muassa naisten koreilunhalua ja hienoja vaatteita, lasten leluja tai tekniikan maailmaa.
Tule tutkiskelemaan 1930-luvun Luotoa esittävää pienoismallia tai anna kukkean yrttipuutarhan houkutella luokseen. Joka kesä alueella järjestetään lisäksi erilaisia teemanäyttelyitä ja tapahtumia.

Bjärgasin tilan iästä ei ole varmaa tietoa, mutta rakennustyyli viittaa myöhäiseen 1700-lukuun. Kaksi perhettä on todennäköisesti jakanut rakennuksen: vanhempi ja nuorempi sukupolvi. Eräs Bjärgasin ensimmäisistä isännistä oli ollut nuorena Amerikassa ja tutustunut siellä mormonien uskontoon, joka hänen kauttaan sai jalansijaa Luodossa jo 1880-luvulla. Se tapahtui 60 vuotta aiemmin kuin muissa osissa maata – mormonikirkko perustettiin Suomeen vasta vuonna 1945.

Nykyään Bjärgasissa on 22 erilaista rakennusta, joista navetta, talli, rehuaitta, vilja-aitta ja yöpymisaitta ovat alkuperäisillä paikoillaan. Päärakennuksen tuvan sisustus antaa kuvaa maalaistalon elämästä 1900-luvun vaihteessa. Ylissänky ja koreat kankaat, astiakaappi, kauniit räsymatot lattialla ja harvinaisen hienot kaakeliuunit kertovat hyvinvoivan talonpoikaisperheen kodista. Museoalueella on myös tuulimylly, sepän paja, pesutupa ja monia muita rakennuksia, jotka kaikki on siirretty alueelle eri puolilta Luotoa.

Museon helmiin kuuluu ullakon lelunäyttely, joka miellyttää sekä suuria että pieniä. Lelunäyttely sopiikin erittäin hyvin luotolaiseen museoon, koska kunta on Suomen monilapsisimpia. Naisväen koreilua esittelevässä näyttelyssä on hienoja naistenvaatteita ja kaikenlaisia hattuja, kenkiä, pitsejä, koruja ja turkiksia, joita seudun hyvinpukeutuneet naiset ovat kantaneet. Sodanaikaisen elämän näyttelyssä on univormujen ja esineiden joukossa esillä myös erilaisia korvikkeita: kahvi- ja nahkakorvikkeita, puisia pyöränrenkaita.

Kulttuurimaisema on muuttunut 1900-luvulla paljon, minkä havaitsee tarkasteltaessa museon pienoismalleja 1930-luvun Luodon vanhoista piharyhmistä ja kylistä. Toinen helmi on museon kaunis yrttipuutarha, jonka kasvit tarjoavat aineksia juustoihin, pestoon, teehen ja muihin kotiseutuyhdistyksen valmistamiin ja syysmarkkinoilla myymiin tuotteisiin. Myynnissä on yleensä myös käsintaottuja metallitöitä, kudottuja mattoja ja puutuotteita. Syys- ja joulumarkkinoiden lisäksi vappujuhla on vuoden kohokohtia, jolloin Bjärgasissa järjestetään kahvila, markkinat ja ohjelmaa. Muita tapahtumia ovat ystävänpäiväkahvila, heinäkuun yhteislaulutilaisuus, kesänäyttelyt ja erilaisia teemoja käsittelevät iltaluennot, jotka pidetään kuukauden ensimmäisenä maanantaina syyskuusta toukokuuhun. Syyskuussa kunnan kuudesluokkalaisille järjestetään aikamatkoja. Juuri valmistunut ja komea Sandras sopii hyvin alueelle, ja sitä voidaan vuokrata erilaisiin tilaisuuksiin.