Museo Pohjanmaa

Kaskisten kotiseutumuseo

kaskhembygdsmuseum3646
kaskhembygdsmuseum3571
kaskhembygdsmuseum3610
kaskhembygdsmuseum3552
kaskhembygdsmuseum3646
kaskhembygdsmuseum3571
kaskhembygdsmuseum3610
kaskhembygdsmuseum3552
Tiesitkö, että...
Nähtävänä kaksi uutta näyttelyä: Merkittäviä kaskislaisia perheitä – Carl Daniel Renström ja William Thuring Revyy- ja teatteritoiminta Kaskisissa 1950-luvulta 2000-luvulle. Myytävänä kirjo ...
Nähtävänä kaksi uutta näyttelyä:
Merkittäviä kaskislaisia perheitä – Carl Daniel Renström ja William Thuring
Revyy- ja teatteritoiminta Kaskisissa 1950-luvulta 2000-luvulle.
Myytävänä kirjoja mm. Uusi kirjamme "SkeppOhoj - vain merimies sen tietää" on ilmestynyt.

Kaskisten kotiseutumuseo esittelee viime vuosisadan, 1900-luvun vaihteen porvariskodin sekä Kaskisten historiaa. Tutustu kaupungin pitkään historiaan merenkulun, entisajan muodin, paikallisten taiteilijoiden töiden ja kadonneista ajoista kertovien museon esineiden kautta.

Museo on vanhassa porvaristalossa, jonka on rakentanut laivanvarustaja, tehtailija ja kauppias Carl Daniel Rhenström 1800-luvun puolivälissä. Kaskisten asukkaat ovat lahjoittaneet esineistön ja ne tuovat esille erilaisia näkökulmia Kaskisten historiaan. Huonekalut ja esineet muodostavat erilaisia miljöitä ja kokonaisuuksia museossa, kuten kalastajatuvan interiöööri, luokkahuone ja laivanvarustajan konttori. Jopa kokonainen keittiöinteriööri 1900-luvun alusta on lahjoitettu museoon.

Yksi helmistä on museon tekstiilikokoelma. Siihen kuuluu mm. suuri kokoelma hattuja ja pukuja, jotka ovat kuuluneet kaskislaisille porvarisperheille. Esimerkkinä mm. silkkinen hääpuku vuodelta 1822.

Museossa on useita harvinaisuuksia, jotka ovat kuuluneet Ruotsin Itä-Intian kauppakomppanian superkargöörille, teollisuudenharjoittaja, kauppaneuvos Peter Johan Bladhille (1746-1816).

Kolmasti valtiopäiville valittu Bladh toimi Kaskisissa myös laivanvarustajana ja Bladh muutti Kaskisten pohjoispuolelle Benvikin kartanoon. Hän teki Bladhin kartanosta mallimaatilan, joissa sovellettiin uusia ideoita ja rakensi laivoja kauppalaivuettaan varten, joka purjehti moniin ulkomaisiin satamiin. Hän ansioitui myös luonnontieteilijänä. Suomen suuriruhtinaskunta turvautui useaan otteeseen Bladhin taloudelliseen asiantuntemukseen. Bladh oli Anders Chydeniuksen jälkeen luultavasti merkittävin taloudellinen ajattelija Ruotsin ajan Suomessa. Museon harvinaisuuksiin kuuluvat mm. Bladhin silkkilakana, silkkinen sukkanauha ja silkkinen lompakko.

Museossa on huomattava paikallisten taiteiljoiden taidekokoelma. Heistä mainittakoon taiteilija ja raatimies Thure Georg Sundell (1864-1924), jonka taulut usein esittävät Kaskisia ja saaristoa kaupungin ulkopuolella.

Sali kattomaalauksineen 1800-luvun lopulta ovat näkemisen arvoisia puhumattakaan mielenkiintoisesta vitriinistä, joka sisältää jännittäviä esineitä. Niiden joukossa on mm. kahvikuppi, josta presidentti Kekkonen joi vierailullaan Kaskisissa 1975. Kuppi on edelleenkin tiskaamatta!

Yksi museon viihtyisimmistä paikoista kesäaikaan on punssiveranta, josta on näkymä puutarhaan. Rehnström oli tunnettu punssistaan, jota tehtiin tehtailijan viinatehtaassa. Puutarha ulottui muinoin Satamakadulle saakka. Puutarhassa on kanuuna vuodelta 1795.