Museo Pohjanmaa

Kaskisten kotiseutumuseo

kaskhembygdsmuseum3646
kaskhembygdsmuseum3571
kaskhembygdsmuseum3610
kaskhembygdsmuseum3552
kaskhembygdsmuseum3646
kaskhembygdsmuseum3571
kaskhembygdsmuseum3610
kaskhembygdsmuseum3552
Tiesitkö, että...
Myös tänä kesänä kerromme puukaupunki Kaskisten uniikista kaavasta vuodelta 1767. Näyttely sai paljon positiivista huomiota edellisellä kaudella – nyt siihen on vielä mahdollista tutustua. San ...
Myös tänä kesänä kerromme puukaupunki Kaskisten uniikista kaavasta vuodelta 1767. Näyttely sai paljon positiivista huomiota edellisellä kaudella – nyt siihen on vielä mahdollista tutustua. Sanoma on lyhyesti: Puukaupunkeja pitää arvostaa ja niistä on pidettävä huolta. Lisäksi näyttely kertoo Kaskisten kaupungin historiasta. Kaupunkikaavan avulla tuomme esiin kehityksen kohokohtia liittyen asuttamiseen ja liikenneyhteyksiin sekä elinkeinoelämään ja merkkihenkilöiden saavutuksiin. Näyttely nojautuu kartta ja kuva-aineistoon.
Museon toisessa huoneessa esittelemme Carl Daniel Rentrömin perhettä. Renström rakensi talon, joka nyt on museonamme. Näytillä on kuvia vuosilta 1850-1918.
Pohjanmaan merenkulkuhistorian yhteistyöverkosto toivottaa vierailijoita tervetulleeksi kotiseutumuseolle 29-30.7 tuomalla liikkuvan näyttelynsä ”Suolaisia pärskeitä ja tervantuoksua museon pihalle”. Tähän liittyvää aineistoa on esillä museossa koko kesän.

Kaskisten kotiseutumuseo sijaitsee Carl Daniel Renströmin koti- ja liikekiinteistössä, joka on rakennettu 1850 -luvulla. Renström oli laivanvarustaja, tehtailija ja kauppias. Talossa on 12 huonetta, jotka kaikki kertovat Kaskisten kaupungin historiasta. Sisään kun astuu, avautuu porvarikoti ajanmukaisesti kalustet-tuine saleineen, salonkeineen ja muine huoneineen. Näistä löytyy paikallisten taitelijoiden tuotoksia, laivanvarustajan konttori ja autenttinen keittiö 1900-luvun alusta. Museon arvokas vaatekokoelma koos-tuu kaskislaisten porvariperheiden hatuista ja puvuista, mm. löytyy hääpuku vuodelta 1822. Talossa on myös kalastaja- ja koululuokkahuone.

Museossa on useita harvinaisuuksia, jotka ovat kuuluneet Kaskisten kaupungin perustajalle, Peter Johan Bladhille (1746-1816). Esineistöstä löytyy silkkilakana, silkistä ommellut sukkanauhat ja lompakko, sekin silkkinen. Lisäksi museossa on käytössä 1700-luvun tuoleja, jotka on kunnostettu.
Museossa on huomattava paikallisten taiteilijoiden taidekokoelma. Heistä mainittakoon taiteilija ja raati-mies Thure Georg Sundell (1864-1924), jonka taulut usein esittävät Kaskista ja saaristoa kaupungin ulkopuolella.
Sali kattomaalauksineen 1800-luvun lopulta ovat näkemisen arvoisia puhumattakaan mielenkiintoisesta vitriinistä, joka sisältää jännittäviä esineitä.
Yksi museon viihtyisimmistä paikoista kesäaikaan on punssiveranta, josta on näkymä puutarhaan. Tehtailija Rehnström oli tunnettu punssistaan, jota tehtiin tehtailijan viinatehtaassa. Puutarha ulottui muinoin Satamakadulle saakka.