Museo Pohjanmaa

Kaskisten kotiseutumuseo

kaskhembygdsmuseum3646
kaskhembygdsmuseum3571
kaskhembygdsmuseum3610
kaskhembygdsmuseum3552
kaskhembygdsmuseum3646
kaskhembygdsmuseum3571
kaskhembygdsmuseum3610
kaskhembygdsmuseum3552
Tiesitkö, että...
Kesän näyttely kertoo Kaskisten puutalokaupungista ja sen uniikista asemakaavasta vuodelta 1767. Näyt-telyn avulla haluamme tuoda esille kulttuurihistoriallisesti arvokkaan puutalokaupungin. T ...
Kesän näyttely kertoo Kaskisten puutalokaupungista ja sen uniikista asemakaavasta vuodelta 1767. Näyt-telyn avulla haluamme tuoda esille kulttuurihistoriallisesti arvokkaan puutalokaupungin. Tänään on tär-keätä hoitaa ja säilyttää saamamme perintöä. Kävijä vaikuttuu huomatessaan miten Carl Johan Cronstedtin 255 vuotta vanha asemakaava on taipunut kaupungin kehitykseen. Mahtaisiko hän tunnistaa kaavansa?
Kaskisissa 1950-luvulta 2000 luvulle virinnyt revyy- ja teatteritoiminta on edelleen esillä valokuvien ja pai-notuotteiden kautta. Ehkä haluat katsoa jotain revyytä näytöltä tai löydätkö itseäsi kuvista?
Museolla myymme myös kirjoja, mm. Vain merimies sen tietää, joka kertoo kaskislaisista merimiehistä, kirja kieltolain vaikutuksesta alueelle ja Kaskisten Joulun viimeiset julkaisut.

Kaskisten kotiseutumuseo sijaitsee Carl Daniel Renströmin koti- ja liikekiinteistössä, joka on rakennettu 1850 -luvulla. Renström oli laivanvarustaja, tehtailija ja kauppias. Talossa on 12 huonetta, jotka kaikki kertovat Kaskisten kaupungin historiasta. Sisään kun astuu avautuu porvarikoti ajanmukaisesti kalustet-tuine saleineen, salonkeineen ja muine huoneineen. Näistä löytyy paikallisten taitelijoiden tuotoksia, laivanvarustajan konttori ja autenttinen keittiö 1900-luvun alusta. Museon arvokas vaatekokoelma koos-tuu kaskislaisten porvariperheiden hatuista ja puvuista , mm. löytyy hääpuku vuodelta 1822. Talossa on myös kalastaja- ja luokkahuone.

Museossa on useita harvinaisuuksia, jotka ovat kuuluneet Kaskisten kaupungin perustajalle, Peter Johan Bladhille (1746-1816). Esineistöstä löytyy silkkilakana, silkistä ommellut sukkanauhat ja lompakko, sekin silkkinen. Lisäksi museossa on käytössä 1700-luvun tuoleja, jotka on kunnostettu.
Museossa on huomattava paikallisten taiteiljoiden taidekokoelma. Heistä mainittakoon taiteilija ja raati-mies Thure Georg Sundell (1864-1924), jonka taulut usein esittävät Kaskista ja saaristoa kaupungin ulkopuolella.
Sali kattomaalauksineen 1800-luvun lopulta ovat näkemisen arvoisia puhumattakaan mielenkiintoisesta vitriinistä, joka sisältää jännittäviä esineitä.
Yksi museon viihtyisimmistä paikoista kesäaikaan on punssiveranta, josta on näkymä puutarhaan. Rehn-ström oli tunnettu punssistaan, jota tehtiin tehtailijan viinatehtaassa. Puutarha ulottui muinoin Satamakadulle saakka. Puutarhassa on kanuuna vuodelta 1795.