Museo Pohjanmaa

Aspegrenin puutarha – Rosenlund

aspegrenstrdgrd9569
aspegrenstrdgrd9584
aspegrenstrdgrd9626
MG4
aspegrenstrdgrd9569
aspegrenstrdgrd9584
aspegrenstrdgrd9626
MG4
Tiesitkö, että...
Puutarha on sekä vihreä että makea. Kasvien joukosta löydät Stevian, jota käytetään makeutusaineena virvoitusjuomissa. Myös suloiset, pienet karitsat laiduntavat yleensä kesäisin puutarhan vie ...
Puutarha on sekä vihreä että makea. Kasvien joukosta löydät Stevian, jota käytetään makeutusaineena virvoitusjuomissa. Myös suloiset, pienet karitsat laiduntavat yleensä kesäisin puutarhan vieressä.

Aspegrenin puutarha ja Rosenlundin pappila muodostavat ainutlaatuisen puutarhaympäristön kaupunkialueella. Rovasti Gabriel Aspegren rakennutti Rosenlundin 1700-luvulla, ja puutarha on Suomen vanhimpia pappilapuutarhoja ja Pohjoismaissa ainutlaatuisen hienona säilynyt ympäristö. Rosenlund on kaupungin keidas sekä kesällä että talvella, ja siellä järjestetään paljon erilaisia tapahtumia. Vietä syysiltaa Huvimajassa tai osallistu teemaopastukseen kasvien ja historian maailmaan.

Aspegrenin puutarha polveutuu 1700-luvun pappilasta, ja koko alue on noin 5 hehtaarin suuruinen. Gabriel Aspegren toimi kirkkoherrana ja myöhemmin rovastina Pedersöressä ja Pietarsaaressa 1700-luvun jälkipuoliskolla. Hän oli varttunut hyödyn aikakaudella ja kannatti innokkaasti uusia maan- ja puutarhanviljelyn aatteita. Hän esimerkiksi toi ensimmäisenä seudulle omenan ja perunan.

Kivimuurit aitasivat pengerrettyä ja symmetrisiin kortteleihin jaettua yrtti- ja hyötypuutarhaa. Nykypäivänä Aspegrenin puutarha on ennallistettu sorakäytävineen ja viljelykortteleineen. Samoin keskellä puutarhaa sijaitseva 12-kulmainen huvimaja on rakennettu vanhojen, rovastin ajalta säilyneiden piirustusten mukaan. Puutarhassa on myös kaksi lampea ja talvipuutarha. Uudelleen rakennetussa talvipuutarhassa, nykyisissä Café Örtagårdenin tiloissa, voi nauttia kahvikupposesta ja leivonnaisista tai lounaasta kesäkuukausina.

Puutarha ei ole pelkästään käytännöllinen hyötykasvien hallitsema alue, vaan siellä myös silmä lepää eri värien ja muotojen kukoistuksessa. Puutarhayhdistyksen viljelypalstat notkuvat kasveista, kukista ja marjoista, joiden viljely on tietenkin myrkytöntä. Entisen pappilan viereen on perustettu pieni Raamattu-teemainen yrttipuutarha, jonne on istutettu Raamatussa mainittuja kasveja.

Puutarhassa kasvaa myös käytön mukaan ryhmiteltyjä monivuotisia kasveja, esimerkiksi lääke- ja maustekasveja 1700-luvun mallin mukaisesti. Ennen vanhaan oli nimittäin tärkeää ylläpitää omaa kotiapteekkia. Lääkeaineet saatiin usein omasta puutarhasta tai yrttitarhasta. Puutarhan kultakimpale on vuodelta 1880 peräisin oleva sokerikasvi Stevia rebaudiana, joka on 700 kertaa tavallista sokeria makeampaa.