Museo Pohjanmaa

Vaasan Sotaveteraanimuseo

krigsveteran4967
krigsveteran5000
krigsveteran4979
krigsveteran5017
P2170307
krigsveteran4967
krigsveteran5000
krigsveteran4979
krigsveteran5017
P2170307
Tiesitkö, että...
Kyynelradion nimellä viitataan "korpikuusen kyyneliin" kun kaukopartiomiehet lähettivät sanomiaan korpikuusen suojassa. Toisen version mukaan nimi tulee radiolle ominaisesta uikuttavasta sähkö ...
Kyynelradion nimellä viitataan "korpikuusen kyyneliin" kun kaukopartiomiehet lähettivät sanomiaan korpikuusen suojassa. Toisen version mukaan nimi tulee radiolle ominaisesta uikuttavasta sähkötysäänestä. Kyynelradio oli näytteillä Vaasan sotaveteraanimuseon erikoisnäyttelyssä vuonna 2013.

Näyttelyssä voi tutustua Suomen sotahistoriaan aina Venäjän vallan ajoista Lapin sodan päättymiseen.

Vaasan soteveteraanimuseo sijaitsee entisen Suomen Pankin Vaasan konttorin kellaritilassa osoitteessa Kirkkopuistikko 22 A. Harry Schaumanin säätiö luovutti tilan, jota ryhdyttiin kunnostamaan museotarkoitukseen.

Rakennustyössä tarvittava materiaali on saatu lahjoituksina, työ on tehty talkoovoimin, jossa on ollut mukana sotaveteraanit ja myöhemmin entiset sotilaspojat. Entiset lotat ja (koti)rintamanaiset ovat osallistuneet esineistön kunnostus- ja huoltotöihin. Kun Harry Schauman Stiftelsen luopui pääosasta huoneistojen omistusta museo on toiminut talossa vuokralaisena. HSS vastaa kuitenkin vuokrakustannuksista.

Vaasan sotaveteraanimuseossa on vuosittain perusnäyttelyn lisäksi yksi tai kaksi erikoisnäyttelyä. Museon pysyvä näyttely esittelee runsaslukuisin esinein sotilas- ja sotahistoriaa kahdelta viime vuosisadalta.

Näyttely alkaa vuodesta 1808 keisari Aleksanterin julistuksesta. Autonomian ajasta siirrytään jääkäriliikkeen ja vapaussodan vaiheisiin. Suojeluskunta- ja lotta-aineistoa on runsaasti. Näyttelyn pääkohtia ovat talvi- ja jatkosota.

Vuonna 2008 museossa oli esillä 1800- ja 1900-luvun vaihteen lippuja, jotka olivat peräisin Pohjanmaalta. Näyttelyn pystytti Pohjanmaan maapuolustuskilta ja sen ovat koonneet Helmer Wikström ja Fjalar Rosenlöf. Vuonna 2013 museossa oli esillä erikoisnäyttely, jossa esiteltiin kuvin, kartoin, esinein ja näihin liittyvin tekstein Päämajasta johdettua kaukopartiotoimintaa viime sotien, erityisesti jatkosodan ajalta. Näyttelymateriaali oli pääosin peräisin Sotamuseon ja sota-arkiston kokoelmista. Suurinta huomiota näyttelyssä herätti Sotamuseolta näyttelyyn lainaksi saatu kyynelradio. Kyynelradio on Suomessa kaukopartiotoimintaa varten kehitetty kevyt sähkötysradio.

Österbottens Försvarsgille - Pohjanmaan Maanpuolustuskilta rf:n 30-vuotisjuhlapäivänä Tammisunnuntaina 30.1.2011 avattiin killan ylläpitämässä Vaasan sotaveteraanmuseossa suomalaisia kunniamerkkejä käsittelevä erikoisnäyttely. Näyttelyssä esiteltiin sekä viralliset valtiolliset eri ritarikuntien kunnia- ja ansiomerkit että muun isänmaallisen toiminnan ja valtakunnallisen luonteen omaavien yhteisöjen merkit. Näyttelyaineistoon kuului merkkien lisäksi ritarikuntia, kunniamerkkien keskinäistä järjestystä sekä niiden käyttöä ja kantamista käsittelevät esittelykansiot.

Museosta löytyy myös merkittävä kohdealueeseen liittyvä kirjasto. Esineet on saatu lahjoituksina tai säilytykseen yksityishenkilöiltä, yhdistyksiltä ja museoilta. Museon tila on kellaritilaa, jota on kunnostettu museotarkoitukseen.