Museo Pohjanmaa

Kovjoen kotiseutumuseo

kovjokihembygdsmuseum9053
MG9046
kovjokihembygdsmuseum9069
IMG6044 Kovjoki tekstill
IMG20180811190253 2 Kovjok tesktilli
PA222058 Kovjoki tekstill
kovjokihembygdsmuseum9053
MG9046
kovjokihembygdsmuseum9069
IMG6044 Kovjoki tekstill
IMG20180811190253 2 Kovjok tesktilli
PA222058 Kovjoki tekstill
Tiesitkö, että...
Museon harvinaisiin esineisiin kuuluu kotitekoinen traktori.

Kovjoen kotiseutumuseo esittelee entisajan talonpoikaiselämää käyttäen apuna erilaisia välineitä, työkaluja ja arkipäivän esineitä, kuten astioita, lastentuoleja ja taikinakaukaloita. Näe pilkahdus vuosikymmenten takaisesta Kovjoesta vanhojen ja purettujen talojen pienoismallien tai sanomalehtileikkeiden ja kuvien kautta.

Kovjoen rautatieaseman lähellä sijaitsevassa kotiseutumuseossa on suuri kokoelma maataloustyökaluja. Kotiseutuyhdistys perustettiin vuonna 1978 kylän koulun joutuessa purku-uhan alle. Se nosti esiin tarpeen seudun vanhan kulttuuriperinnön suojelemiseen. Yhdistys perusti kotiseutumuseon ja hankki käyttöönsä kylän vanhan osuuskaupan. Museo on saanut esineensä suurelta osin lahjoituksina paikkakuntalaisilta, mutta osa esineistä on annettu säilytettäväksi määräämättömäksi ajaksi. Vanhasta kyläkoulusta on näytteillä polkimella varustettu puusorvi.

Uudenkaarlepyyn kaupunginlääkärille, tohtori Elisabeth Backmanille kuulunut polkupyörä on erityisen kiinnostava esine. Tohtori Backman oli Suomen ensimmäisiä naislääkäreitä, sillä hän suoritti lääkärintutkintonsa jo vuonna 1903. Mielenkiintoisen käyttöhistorian lisäksi pyörässä on myös rekisterikilpi. Venäjän vallan aikana kaikki kulkuvälineet, jopa polkupyörät, piti rekisteröidä. Pyörä on peräisin 1900-luvun alusta ja siinä on puiset vanteet.

Alfred Häggin rakentamat pienoismallit kylän vanhemmista rakennuksista kuuluvat museon helmiin. Esimerkiksi Kovjoen saha ja mylly on valmistettu yksityiskohtia myöten puusta suurella tarkkuudella. Museon sanomalehtileikkeet ja valokuvat Kovjoesta vievät sinut menneisyyteen paikkakunnan suurten ja pienten tapahtumien äärelle.

Museon vanhimpiin esineisiin kuuluvat vuoden 1708 kirstu ja vuoden 1751 puntari. Suurin osa esineistä on 1800-luvulta, mutta näytteillä on uudempiakin tavaroita, esim. käsinveivattava pesukone 1950-luvulta. Museon pienimpiin esineisiin kuuluu Oravaisten taistelukentältä peräisin oleva kiväärinluoti. Kovjoella on tehty muitakin muinaislöytöjä. Helgabergiltä löydettiin 1920-luvulla muinaishauta ja sieltä roomalainen kolikko. Alkuperäiskappale on nykyään Suomen kansallismuseossa Helsingissä.

Sukujen kirjanmerkkejä sisältävä viestikapula voi kiinnostaa sukuhistoriasta innostunutta. Viestikapula liittyy uuteen kyläjärjestykseen, jolla kylänvanhin otti käyttöön uudet maanviljelyä koskevat määräykset vuonna 1785.

Kovjoen museossa on pysyvä näyttely runoilija Joel Rundtista sekä talonpoikaisyhteisöjen arjen esineistä. Tämän lisäksi joka kesä on suunnitteilla uusia teemanäyttelyitä, joissa nostetaan esille erilaisia ​​kylään liittyviä tapahtumia.

Kovjoki on valittu vuoden 2019 kyläksi Pohjanmaalla.