Museo Pohjanmaa

Museoiden aihepiirit

Jos olet kiinnostunut tietyntyyppisestä museosta, voit napsauttamalla valita sen aihepiirin. Museot on jaettu aihepiirinsä mukaan 11 erilaiseen ryhmään, jotka kuvaavat museon kokoelmia ja toimintaa. Museo voi kuulua yhteen tai useampaan aihepiiriin. Joka museo heijastaa tietenkin osaltaan paikallishistoriaa riippumatta mihin aihepiiriin se kuuluu.

Taide ja taiteilijat: erilaiset taidekokoelmat, taiteilijat, taiteilijakodit, taidenäyttelyt.

Maalaiselämä ja käsityötaito: maaseudun asuin- ja talousrakennukset, maatalousesineet ja –välineet, maataloustyö, rahvas, torpparit ja talonpojat. Kotiseutumuseot kuuluvat usein tähän ryhmään.

Uskonto ja yhteiskunta: pappilat, kirkollisten esineiden ja tekstiilien kokoelmat, porvariskodit, porvarit, kauppiaat, kaupunkielämä, yhdistykset, kansanliikkeet, politiikka.

Historian henkilöt ja paikat: kirjailijat, runoilijat, taiteilijat, poliitikot, teollisuusneuvokset, taistelutantereet, historiallisiin tapahtumiin liittyvät paikat.

Luonto ja puutarha: luonnontieteelliset kokoelmat, koskemattomat ja myös ihmisen muovaamat maisemat, yrttitarhat, kartanopuistot, pappilan puutarhat, kasvit, eläimet, kivet ja mineraalit.

Sodat ja sota-aika: taistelukentät, Suomessa käydyt sodat, sotilastorpat, sodanaikaiset esineet ja ilmiöt, aseet, tykit, korsut, sodanjälkeinen aika.

Tekniikka ja teollisuus: moottorit, koneet, keksinnöt, teollisuus, tehtaat, työläisten asunnot, ruukit, rautatie, yritykset, autot, traktorit, maatalouskoneet.

Saaristo, kalastus ja merenkulku: kalamajat, veneet, verkot, purjeet, laivanvarustus, laivanrakennus, Suomen merikulttuuri, hylkeenpyynti.

Lapsille ja lapsenmielisille: aikamatkat, näyttelyt joissa pääsee näkemään, tuntemaan ja leikkimään, erityisohjelmaa lapsille, lelukokoelmat. Lapsiperheille sopivat museot.

Erikoismuseot: spitaalisairaala, maankohoaminen, arktinen näyttely, sikuri, koulumuseo, valokuvaus, henkilömuseo, läkkyrit, meteoriitti, säästäväisyys, postitoiminta, polkupyörä.

Muinaisaika: muinaishaudat, muinaismuistot, hautaröykkiöt, kivi- ja rautakauden esineet ja työkalut, vaellusreitit muinaismuistopaikoille, ennallistettu muinaisajan vaatetus.