Museo Pohjanmaa

Teerijärven kotiseutumuseo

terjrv0046
terjrv0065
terjrv0073
terjrv0083
terjrv0046
terjrv0065
terjrv0073
terjrv0083
Tiesitkö, että...
Ennen vanhaan hevosilla saattoi olla puiset hevosenkengät ja polkupyörissä puurenkaat. Tule kotiseutumuseoon tutustumaan puun moniin mahdollisuuksiin!

Kotiseutumuseo sijaitsee Teerijärven Heimsjön-järven äärellä luonnonkauniissa ympäristössä. Museossa esitellään paikallishistoriaa ja käsityötaitoja kiehtovien muinaislöytöjen, maatalouskoneiden, kauniiden tekstiilien, vanhojen talojen ja teerijärveläisistä kertovien tarinoiden kautta. Tule tutustumaan entisajan elämään ja kruunaa vierailusi kahvikupposella museon kahvilassa.

Teerijärven kotiseutumuseon seiniä koristavat värikkäät seudulla valmistetut tekstiilit. Vanhin ”juhlapeitto” on vuodelta 1881. Tuvassa on näytteillä vaikuttava kokoelma kaikenlaisia vanhoja ja uusia, vinoja ja suoria, yksinkertaisia ja koristeltuja tuoleja. Sivukamarista löytyy vähemmän arkinen esine, nimittäin värikkäillä kankailla ja papereilla koristeltu morsiuskruunu. Siihen kuuluu myös suuren kruunun sisäpuolelle asetettava pienempi messinki- tai hopeakruunu. Kruunu näkyi pienestä, ulkokruunun takaosan aukosta. Vain koskematon morsian sai kantaa hopea- tai messinkikruunua. Jos ”tahriintunut” morsian kuitenkin käytti kruunua vihkiäistilaisuudessa, sen sanottiin mustuvan kirkossa, mikä olisi ollut suuri häpeä.

Kotiseutumuseon lisäksi alueelle on siirretty myös muita rakennuksia, esimerkiksi erilaisia maidonkäsittelyssä käytettyjä esineitä sisältävä vilja-aitta ja 1700-luvun sotilastorppa. Sotilastorpassa on vain kaksi huonetta: etukamari ja keittiön sisältävä kamari. On vaikea kuvitella, että pienessä torpassa saattoi asua peräti seitsemän ihmistä. Sotilaselämästä kertovien esineiden joukosta voi mainita teerijärveläissyntyisen kenraali Fagernäsin kokoelma, johon kuuluu muun muassa vuoden 1899 venäläinen sotilaspuku.

Maatalousmuseossa on merkittävä kokoelma erilaisia maatalouskoneita, esimerkiksi ähtäväläisen Emil Punsarin 1900-luvun alussa käsinvalmistama Punsar-puimurimoottori. Näitä koneita on vain kourallinen ja tämä on yksi harvoista vielä toimivista. Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1908 ja Brysselissä vuonna 1910 näytteillä ollut leikkuupuimuri on museon kultakimpaleita. Näyttelyistä todistaa kyljen leima.

Joka heinäkuussa järjestetään käsityöläismarkkinat ja kotiseutujuhlat. Tiloja voi myös vuokrata yhteislauluiltoihin tai hääjuhliin. Museossa säilytettävä kotiseutuarkisto voi kiehtoa paikallishistoriasta kiinnostuneita.