Museo Pohjanmaa

Torgaren pappila

torgare0208
torgare0219
torgare0194
torgare0208
torgare0219
torgare0194
Tiesitkö, että...
Tunnettu ruotsalainen kasvitieteilijä Carl von Linné vieraili pappilassa 1700-luvun alussa ja mainitsee pappilan matkamuistiinpanoissaan.

Torgaren pappila on vuosisatojen ajan ollut Kruunupyyn kulttuurinen keskus, ja paikkaan liittyy monia erilaisia elämänkohtaloita. Tunnelmallinen ympäristö tarjoaa vierailijalle kurkistuksen sekä pappisperheen kotiin että maaseutuelämän aherrukseen ja sota-ajan vaaroihin. Kesäisin ja talvisin tässä kauniissa ympäristössä järjestetään erilaista toimintaa ja tapahtumia.

Torgaren pappila rakennettiin vuonna 1796, mutta kellarin sanotaan olevan peräisin 1600-luvulta, jolloin Kruunupyy sai ensimmäisen kirkkoherransa. Aistikas sisustus osoittaa, miltä pappisperheen koti saattoi ennen vanhaan näyttää. Muutamassa sivukamarissa on erilaisia teemanäyttelyitä. Alue on pitkälti säilynyt samanlaisena 1850-luvulta, jolloin pappilaa laajennettiin.

Monilla historian henkilöillä on siteitä pappilaan. Yhdessä ullakkokamarissa on muistohuone "suomalaisen historiankirjoituksen isälle" Henrik Gabriel Porthanille, joka vietti kymmenen lapsuusvuottaan pappilassa enonsa, kirkkoherra Gustaf Jusleniuksen, luona. Toisessa kamarissa esitellään kansantanssia ja kolmannessa on armeijamuseo, jossa on muun muassa sotilaspukuja Suomen sodasta sekä lottapukuja. Lotta Svärd –liikkeellä oli vahvat juuret Kruunupyyssä. Seudun sotaveteraanien rakentamat korsu ja juoksuhauta muodostavat jännittävän osan museoaluetta. Korsun lähellä on näytteillä toisen maailmansodan aikainen tykki.

Pappila toimi aikanaan esikuvana paikkakunnan talonpojille uusien työvälineiden, viljelymenetelmien ja kotieläinrotujen omaksumisessa. Torgaressa oli esimerkiksi jo vuonna 1738 kanala, vaikka kanatarhat olivat hyvin harvinaisia Pohjanmaalla 1700-luvulla. Pappiloissa harjoitettiin tavallisesti laajaa maanviljelyä, minkä vuoksi maatalousmuseo sopii hyvin vanhaan 1800-luvun alkupuolen navettaan. Museossa on tavanmukaisia hevosenvaljaita, työkaluja, auroja ja hevosvankkureita, mutta myös hieman harvinaisempia esineitä, kuten vanhoja traktoreita, hylkeenpyyntivene ja ruumisvaunuja.

Lapsia kiinnostaa varmasti koulumuseo, johon on rakennettu vuosisadanvaihteen kouluhuone seinät notkuen opettavaisia kuvatauluja ja hyllyt täynnä loppuun kulutettuja koulukirjoja Kruunupyyn vanhoista kansakouluista. Samassa rakennuksessa sijaitsee leivintupa, josta tuulahtaa ihana vastaleivotun ruisleivän tuoksu, kun leivinuuni otetaan käyttöön eri tapahtumien yhteydessä.

Helmikuussa pappilassa järjestetään Runebergin juhla. Perimätieto kertoo, että Runeberg vietti nuoruudessaan monet kesät pappilassa yhdessä pastori Fredrik Juveliuksen poikien sekä erityisesti Fredrika-tyttären kanssa. Koivukuja tai ”rakkaudenpolku”, jota pitkin Runeberg ja Fredrika Juvelius kävelivät käsi kädessä, on olemassa vielä tänäkin päivänä. Heinäkuussa järjestetään kesäjuhla, jossa on tarjolla puheita, keittoa ja kahvia. Tämänkaltaisten tapahtumien lisäksi pappilaa voi myös vuokrata esimerkiksi häihin tai syntymäpäiväjuhliin.