Museo Pohjanmaa

Ålidenin kotiseutumuseo

liden2
liden4
liden5
IMG7652 1 liden
IMG7656 1 liden
IMG7670 1 2 liden
liden2
liden4
liden5
IMG7652 1 liden
IMG7656 1 liden
IMG7670 1 2 liden
Tiesitkö, että...
Museoalueen pohjapiirrokset on laatinut arkkitehti Erik Kråkström, joka oli aikanaan Suomen eturivin arkkitehteja.

Ålidenin kotiseutumuseo kuvastaa paikallishistoriaa entisaikojen rakennuksin ja esinein. Painopiste on maanviljelijän arjessa ja askareissa. Kytkös historiallisesti tärkeään maatalouteen on edelleen silminnähtävä, sillä museo sijaitsee kumpuilevien peltojen ympäröimänä kauniissa jokilaaksossa.

Ålidenin kotiseutumuseon historia alkaa kirkkoherra Anders Passista, joka vuonna 1958 esitti aloitteen museon rakentamisesta talonsa viereiselle tilalle. Rakennukset siirrettiin tilalle eri puolilta Purmoa. Kirkkoherra lahjoitti vaimonsa kanssa koko omaisuutensa ja kotinsa Purmon kotiseutuyhdistykselle vuonna 1975. Passin koti sisältyy nykyään museoalueeseen, ja siellä esitellään 1900-luvun puolivälin kotia.

Kotiseutumuseossa on 17 erilaista talonpoikaisrakennusta 1700–1800-luvuilta. Päärakennuksen tupa on sisustettu 1800–1900-lukujen vaihteen tyypillisen kodin tyyliin. Kamareissa esitellään maatilan elämän eri teemoja, esimerkiksi lasten tavaroita ja koulutarvikkeita.

Museon kultakimpaleisiin kuuluu Purmon kansallispuvun punainen, kirjailtu purmonmyssy. Museossa esillä oleva myssy on kuulunut rouva Ester Fougstedtin valmistamaan aivan ensimmäiseen purmolaispukuun. Puku lahjoitettiin museolle vuonna 1970.
Alueella on päärakennuksen lisäksi luhtiaitta, vilja-aitta, tuulimylly, erilaisia ulkorakennuksia ja syytinkitupa. Niin sanotussa pappilanladossa oli aiemmin tapana järjestää latotansseja.

Pedersöre on perinteisesti ollut maanviljelysseutua, ja maanviljelyyn liittyvät esineet ja välineet muodostavat suuren osan kokoelmia. Purmonjoki virtaa museon vieressä. Kuohuvien koskien varrelle on rakennettu myllyjä viljan jauhamiseen, mutta jokea pitkin on myös uitettu metsien tukkeja ja tervaa rannikolle ja edelleen maailmalle.

Museossa on Purmon paikallishistorian arkisto, joka kerää aineistoa kylän historiasta. Museoalueella toimii myös Pedersören teatteri, joka on kesäteatteri. Sillä on esityksiä heinäkuussa.