Museo Pohjanmaa

Kulttuuritalo Orrela

teuva orrela2974
teuvaorrela2925
teuvaorrela2934
teuvaorrela2942
teuva orrela2974
teuvaorrela2925
teuvaorrela2934
teuvaorrela2942
Tiesitkö, että...
Näyttely sisältää myös Ingmanin karikatyyrimuotokuvan. Se on kopio alkuperäisestä, jonka omistaa entinen pääministeri Paavo Lipponen.

Kulttuuritalo Orrela keskittyy paikkakunnan kuuluisiin henkilöihin, mutta myös itse rakennus kätkee monta mielenkiintoista tarinaa seudun historiasta. Luonnontieteellinen näyttely tuo esille laajan kokoelman erilaisia lintulajeja ja –pesiä.

Orrelan kulttuuritalossa esitellään aikansa merkittäviä teuvalaisia kuten Lauri Ingman ja Simo Korpela. Ingman oli Teuvalla v. 1868 syntynyt poliitikko ja myöhemmin arkkipiispa. Hän toimi pääministerinä kahteen otteeseen pitkän poliittinen uransa aikana. Orrelassa on yksi sali kalustettu Ingmanille kuuluneilla huonekaluilla ajalleen tyypilliseen tyyliin. Samassa salissa on myös Simo Korpelalle (1883-1936) kuuluneita esineitä. Simo Korpela oli teuvalainen virsirunoilija ja rovasti. Hän kirjoitti yli 900 runoa, joista n. 150 on sävelletty. Muun muassa hänen urkuharmoninsa vuodelta 1895 on näytteillä Orrelassa.

Jussi Sepän luonnonhistoriallinen kokoelma esittelee linnunpesiä, jotka on kerätty vuodesta 1916 lähtien. Muinaislöydöt ja kolikot todistavat, että seudulla on ollut asutusta jo 1000-luvulla. Teuvan Lautamäeltä on löydetty muinainen koru, jonka malli on kopioitu erääseen nykyajan Kalevala-koruun. Näyttelyn toinen osa kertoo entisajan koulusta ja esittelee vanhoja koulukirjoja.

Orrelan rakennuksen suunnitteli Etelä-Pohjanmaan maanviljelysseuran rakennusmestari Frans Rekola. 19 huonetta käsittävä 750 m2:n rakennus valmistui kesällä 1924. Se on ollut monenlaisessa käytössä vuosikymmenien mittaan. Aluksi siellä pidettiin ompeluseuroja, raamattupiirejä ja rippikouluja, mutta myös kunta vuokrasi osan rakennuksesta mm. käräjäoikeuden tarpeisiin.
Rakennus oli tärkeä sotienkin aikana 1940-luvulla, kun esim. Kansanhuolto toimi sen alakerrassa. Järjestö kokosi monenlaisia suomalaisia vapaaehtoisjoukkoja jakamaan ruokaa ja vaatteita kriisitilanteissa. Helsingistä evakuoitu postilaitos muutti samaan aikaan tilapäisesti yläkertaan.

Räisälän kansanopisto, joka suuntautui mm. maatalouteen, kotitalouteen ja käsitöihin, siirrettiin muutamaksi vuodeksi 1940-luvulla Karjalasta Teuvalle. Orrelassa on toiminut vuosien 1947 ja 2000 välisenä jaksona mm. kansakoulu, yhteiskoulu, keskikoulu, ammattikurssikeskus, apukoulu ja lukio. Vuonna 1941 rakennus palveli kulkutautisairaalana Suomessa riehuneen lavantautiepidemian aikana. Kun Teuvan kirkko tuhoutui tulipalossa v. 1950, seurakunta käytti rakennusta tilapäisenä kirkkona lähes neljä vuotta. Nykyään rakennuksessa toimii Kulttuuritalo Orrela, ja siellä järjestetään erilaisia kulttuuritapahtumia, kokouksia ja juhlia ja rakennuksessa on myös kunnan matkailupalvelupiste.