Museo Pohjanmaa

Öjskogsparken

jskogsparken9315
jskogsparken9339
jskogsparken9365
jskogsparken9400
jskogsparken9315
jskogsparken9339
jskogsparken9365
jskogsparken9400
Tiesitkö, että...
Vanha höyryveturi, ”Kaskobässin”, on löytänyt päätepysäkkinsä museolta. Tämä vaikuttava veturi liikennöi Kaskisten–Seinäjoen radalla vuoteen 1912 saakka.

Öjskogsparkenin museoalue muistuttaa tiiviiseen muotoon rakennettua maanviljelysyhteisöä. Alueella on yli 20 historiallista rakennusta maalaistalosta ja koulusta apteekkiin ja maalaiskauppaan. Täällä ei vain näe, millaista elämä ennen oli, vaan pääsee myös kokemaan sitä ja paljon muuta!

Alueella on yli 20 historiallista rakennusta ja museotilaa. Täällä on 1700-luvun maalaistalo, 1800-luvun koulutupa, sodanaikainen apteekki ja vuosisadan vanha maalaiskauppa. Rakennukset, työkalut, huonekalut, vaatteet ja pilleripurkit – kaikki on säilytetty lähes alkuperäisessä kunnossa. Esineet kuvaavat entisajan talonpoikaiselämää.

Bengtsgården on tyypillinen pohjalainen 1800-luvun maalaistalo. Taiteilija Carl Bengts varttui täällä. Hän toimi kuuluisan graafikko ja maalari Akseli Gallèn-Kallelan avustajana aika ajoin. Tuvan sisustus on suurin piirtein sama kuin silloin, kun talossa asuttiin 1800-luvulla, ja melkeinpä voi nähdä, kuinka väki ennen vanhaan asettui istumaan pöytään. Täällä on kaikki silloin tarpeelliset käyttöesineet. Yhdessä kamarissa on esillä morsiusleninki siihen kuuluvine kruunuineen, ja ullakolla on muun muassa lelunäyttely.

Museon helmiin kuuluu hyvin varusteltu museoapteekki laboratorioineen ja esivalmisteluhuoneineen, jossa kuivattiin lääkkeiden valmistukseen käytettäviä kasveja. Kuivatut kasvit murskattiin ensin rohdostynnyreissä ja sen jälkeen hienonnettiin suurissa mortteleissa. Apteekissa on jopa limonaadia, jota ennen tehtiin ja myytiin apteekeissa.

Vuoden 1895 maalaiskaupassa on yli 700 tuotetta, joista suurin osa on toista maailmansotaa edeltävältä ajalta. Sokeritopat, karamelliautomaatit mutta myös sodan jälkeen käytetyt säännöstelykortit herättävät nostalgisia tunnelmia. Maatalous oli tärkeä elinkeino Närpiössä, ja maatalousmuseossa pääsee tutustumaan entisajan maatöihin ja elämään erilaisten maa- ja metsätalousvälineiden sekä kalastusvälineiden avulla.

Närpiö tunnetaan tomaatinkasvatuksesta ja siksi kasvihuonemuseo sopii oikein hyvin Öjskogsparkeniin. Siellä voi kasvukauden aikana seurata tomaatin perinteistä viljelyä sekä tutustua tomaatinkasvatuksen alkuaikoja kuvaaviin valokuviin ja työkaluihin.

Kesäisin pidetään kotiseutu- ja siirtolaisjuhlat, yhteislaulutilaisuuksia ja tarinakahviloita. Kesän kohokohtiin kuuluu revyy, jota esitetään museoalueen pyörökatsomolle.