Museer i Österbotten

Skären - ett museum på nätet

familjen 2
fiskebt p havet page 2
lgger nt
skolan i skren
sljakt
familjen 2
fiskebt p havet page 2
lgger nt
skolan i skren
sljakt
Visste du att...
Miljöerna i Skären fotograferades i sju olika miljöer under fyra årstider. 27 personer har roller i museet.

Vet du hur man använder en skrublo? Varför är vekarin bra att ha när man rör sig ute på isen? Och hur är det nu man gör gammaldags fil?

Svaren på dessa (och många andra) frågor står att finna i skärgårdsmuseet Skären – ett museum på nätet.

Skären är ett museum som existerar endast digitalt, på internet. I Skären får du bekanta dig med den fiktiva familjen Sjöberg som lever i den österbottniska skärgården i början av 1900-talet. Genom att följa med familjens vardagsliv får besökaren lära sig mer om fiske, säljakt, båtbygge, vardagen i hemmet och barnens liv. Museet består av fem teman som lyfter fram livet i skärgården genom föremål, berättelser, bilder och filmer.

I museet rör du dig genom olika rum eller scener, uppbyggda som 360°-bilder. I varje rum finns föremål att klicka på och läsa mer om. Det finns också korta filmsnuttar som visar hur olika föremål har använts. I anslutning till varje tema finns dessutom en materialbank med arkivmaterial – fotografier, filmer och ljudinspelningar – för den som vill fördjupa sig ytterligare i temat.

Skären är ett samprojekt mellan den regionala kulturenheten KulturÖsterbotten och tre museiföreningar: Bosund båt-, fiske- och jaktmuseum r.f., Replot skärgårds hembygdsförening r.f. / Granösunds fiskeläge samt Malax museiförening r.f. / Kvarkens båtmuseum. För produktion och tekniska lösningar står ReThink New Media Solutions.