Museer i Österbotten

Hannas stuga

vtervik2720
vstervik2645
vstervik2677
vstervik2711
vtervik2720
vstervik2645
vstervik2677
vstervik2711
Visste du att...
Tvätterskorna tillverkade sitt eget lut av aska och vatten. Aska skulle gärna vara av björk eller ekved.

I Hannas stuga berättas bykerskornas historia i Västervik och Gerby-Västerviks hembygdshistoria. Hanna var en ”amerikaänka” som redde sig själv genom att arbeta som tvätterska för villaägarna i Västervik. Förutom genom hembygsmuseet kan man utforska Västervik och Gerby genom att vandra någon av de fem olika vandringsrutterna i guiden Till fots genom byn där delar av de gamla bebyggda områdena presenteras.

Hannas stuga byggdes 1897-1898 och har fått sitt namn efter tvätterskan Johanna Gädda. Hennes föräldrar, Karl-Johan Carlsson-Ehn och Johanna Abrahamsdotter Lithén från Singsby, hade sitt hus vid samma gårdsplan. Man kan ännu se lämningarna efter källargropen och stenfoten längs med stenröset mot grannarna. Hanna gifte sig med Alfred Gädda från Söderudden och deras bröllopsfoto pryder ännu en av väggarna i stugam. Hannas man emigrerade dock tillsammans med deras son till Amerika. Hon fick då börja tjäna sitt levebröd som den ”amerikaänka” som hon var och hon blev bykerska i likhet med många andra Västervikkvinnor.

På den tiden var det ovanligt att kvinnor på landet kunde försörja sig själva genom arbete. I Västervik fanns både staden och villabebyggelsen i närheten och man knöt kontakter med de borgare som behövde tvätterskor till sina villor i skärgården. Arbetet på villorna blev en inkörsport för att få arbete även i stan under vinterhalvåret. Byträskets mjuka vatten var också en orsak till att bykerskorna i just Västervik var så många. Det lär ha funnits kring åtta tvättstugor på området.

När Hanna blev äldre var hon sängbunden de två sista åren av sitt liv och hon dog 1937. Efter kriget bodde några karelare i stugan en tid och sedan stod stugan länge tom. Efter Hanns son Anselms död fick Gerby-Västervik hembygdsförening överta huset och arrendera marken. Stugan renoverades och är i dag föreningens hembygdsmuseum. Interiören har rekonstruerats med gamla möbler och textilier. I samlingarna finns även en scoutdräkt från 1950-talet från Västerviks scoutkår, en rysk unifomsjacka som antagligen tillhört en läkare och en finklänning från början av 1900-talet från Storms hemman.

Tomten är högt och vackert belägen och brunnen var en gång i tiden en av de bästa i byn. En lada där fiskeredskap visas upp har flyttats till gården. Fiske var nämligen en viktig binäring i bygden.