Museer i Österbotten

Brages friluftsmuseum

brages9031
brages9016
brages9011
brages9062
brages9020
brages9031
brages9016
brages9011
brages9062
brages9020
Visste du att...
Textilier var ett tecken på gårdens välstånd, desto fler och färggrannar desto rikare husbonde. I museets loft finns flickornas klädloft med färgrika textilier.

På Brages friluftsmuseums möts besökaren av en inbyggd gårdsplan med rödmyllade byggnader, ett stillsamt kackel från gårdens hönor och en stämningsfull, genuin österbottnisk bondgårdsmiljö. I loftet finns en färgprakt av olika textilier och i mansbyggnaden får man inte missa den extraordinära bröllopsstugan.

På Brage stiger man i in en bondgård från 1800-talet med sydösterbottnisk prägel. Nio byggnader är nämligen flyttade från Harf hemman i Närpes. Mansbyggnaden är från första hälften av 1800-talet och var enligt utsago på 1920-talet ”den vackraste gården mellan Närpes och Vasa”. Därtill flyttades även bland annat en stallsrad, en väderkarn, en smedja, ett fårhus och ett svinhus från Harf hemman. Husen flyttades till Vasa på 1920- och 1930-talen, då Föreningen Brage i Vasa inledde museiverksamhet. När museet byggdes upp hade man Skansen i Stockholm och Fölisön i Helsingfors som förebilder. Målet var en fullständig österbottnisk bondgård.

Ett av museets pärlor är den österbottniska bröllopsstugan som är inredd och dekorerad enligt modell från Lappfjärd. Väggarna pryds med "fransalakan", speglar, lampetter, pappersblommor och fotografier. I taket hänger 12 brudhimlar, gjorda av fransalakan och silkesschalar. Brudutstyrseln med krona och krans är också utställd - allt är klart för bondbröllop anno 1890.

På museet presenteras en allmogemiljö utmärkande för kustområdet och därför finns även byggnader som representerar fisket, en viktig näring för kustbefolkningen. En strandbod, ett båthus, en fiskarbastu och ett sälskyttemuseum ingår i de totalt 24 olika byggnaderna på museiområdet. I sälskyttemuseet finns en inredd fälbåt och ett stort antal fotografier från säljakten på Kvarkens vårvinterisar. För den som vill utforska allmogens leverne ytterligare finns ett arkiv och bibliotek på museet.

Museet är ett utmärkt utflyktsmål för barn, skolklasser och dagisgrupper. Barnens dag ordnas en gång per år och man får då pröva på t.ex. styltor eller gammaldags lekar. Tidsresor med olika teman arrangeras på beställning, även som barnkalas. På museiområdet finns även möjligheten att gå en naturstiga där man lär sig om naturens eget skafferi – hur har man använt växter och träd förr.

Årligen återkommande evenemang på museet är Sportlovsöppet, 1 maj på Bragegården, Barnen dag, Skördemarknad och Luciakröning samt Luciatåg genom Vasa, med dans kring granen i Stadshuset.