Museer i Österbotten

Vasa bil- och motormuseum

vasabilmuseum7599
vasabilmuseum2
automuseotoinenkerros
museoekakerros
vappuajot2017
rompetori2
P1620457 Fiat Abarth auto ja moottorimuseo copyright
museokolmas
vasabilmuseum7599
vasabilmuseum2
automuseotoinenkerros
museoekakerros
vappuajot2017
rompetori2
P1620457 Fiat Abarth auto ja moottorimuseo copyright
museokolmas
Visste du att...
Finlands äldsta bevarade taxi, REO från 1909, finns utställd på museet. Taxibilen var den andra i ordningen som införskaffades i Vasa. Vasas första bil var en REO med årsmodell 1906.

På Vasa bil- och motormuseum förevisas fordon från 1900-talets alla årtionden. Kom och bekanta dig med Vasas bredaste utbud av både äldre och nyare bilar. På museet förevisas även ett stort urval av produkter från Vasas många motorfabriker samt olika temautställningar.

Vasa bil- och motormuseum öppnade sin dörrar 1981. På museet finns motorer och bilar ända från 1900-talets början till moderna tider. Trafik- och fordonshistorien förevisas genom restaurerade bilar och andra fordon, såsom en hästdragen ambulansvagn från 1909.

Olika brandbilar och brandutrustning ingår också i samlingarna och för att inte glömma cykeln som fordon. Genom museets dryga samling av cyklar kan man bekanta sig med cykelns historiska utveckling. I samlingarna finns även lådbilar, snöskotrar, motorcyklar och mopeder.

De mest kända motortillverkarna från Vasa var Wickströms Motorfabrik och Finlands motorfabrik, som tillverkade Olympia-motorerna. Utöver dessa har det faktiskt funnits ett tjugotal olika motortillverkar enbart i Vasa under årens lopp. Inte heller att förglömma alla de egentillverkade motorerna som fiskare och hantverkar monterat ihop för eget bruk. Exemplar från både mindre och större motortillverkar finns representerade och i museets samlingar hittar man till exempel en hjälpmotor till segelbåten som tillverkats i bomullsfabriken på Brändö 1911

Till museets ovanligaste föremål hör segelflyget Fauvel AV 36 C 1, som byggdes 1958 i Tyskland. Planet går under namnet ”flygande vingen” och vingens längd är cirka 12 meter. Det finns veterligen endast två sådana segelflyg i Norden.

Några av pärlorna på museet är motorn till det franska Hispano-Suiza V8 flygplanet från 1923 samt DC-3-passagerarflygplanets motor och propeller från 1942.

För den som vill läsa mer om bilar och teknik kan museets bibliotek stå till tjänst. Här finns även Vasa läns bilfordonsregister från åren 1926-1977 dokumenterade.

En Maskindag (Konepäivä) arrangeras på hösten där det finns någonting för alla – inte enbart för den bilintresserade.