Museer i Österbotten

Fornstugan i Esse

esse0039 3
esse0029
esse2
esse9991
esse0039 3
esse0029
esse2
esse9991
Visste du att...
Under hantverkardagarna i juli erbjuds tillfälle att lära sig om och pröva gamla arbetssätt.

Fornstugan i Esse är ett hembygdsmuseum där jordbrukarens vardags- och festföremål berättar om svunna tider. Den traditionella bondstugan omges av ett flertal gårdsbyggnader från 1700-1800-talet där redskap, egenhändigt byggda maskiner och verktyg förevisas. Under olika sommarevenemang kan man lära känna såväl Esses historia som bygdens invånare på den stämningsfulla museibacken.

Fornstugan i Esse är en bondstuga från 1840 i Lappfors som flyttades till sin nuvarande plats och invigdes 1957. Den rödvita stugan bland höga tallträd är omgärdad av en gärdsgård och har en iögonfallande rundad farstukvist med ett ljusblått innertak och en färgrant dekorerad pardörr. Farstukvisten är troligtvis från 1600-talet och härstammar från Bärklars i Ytteresse.

Museiområdet var tidigare del av ett prästboställe och stugan är idag inredd i 1850-tals stil med föremål från Essebygden. Ett intressant föremål är till exempel ”storkrunon”, en präktig brudkrona dekorerad med färggranna papper och glitter. En unik samling utgörs av modeller av trä som föreställer bland annat änglahuvuden, ankare och kolonnkapitäl. Modellerna har gjorts som förslag till kyrkoprydnader. Olika gammaldags vardagsföremål fyller dekorerade skåp och väggfasta bänkar inne i storstugan. I kammaren pryder textilier och gamla fotografier de stänkmålade stockväggarna.

Barnens värld skildras genom vackra vaggor av trä som målats och ådrats, barnvagnar med flätad korg och dockor av guttaperka, ett material som var en föregångare till plast. Förr var det vanligt med stora familjer med en syskonskara på sex-sju-åtta barn.

På gården står gråa, omålade stockbyggnader, där man kan bekanta sig med olika lantbruks- och hushållsredskap, så som en ”språtakass”, det vill säga ett fångstredskap för fiske. Där finns en tröskmotor tillverkad 1918 av Emil Punsar, en mångfrestare från Ytteresse. Ett flertal av gårdsbyggnaderna är från 1700-talet, till exempel rökbastun, loftet, smedjan och spannmålsboden. En väderkvarn från 1800-talet tornar upp sig i utkanten av museiområdet och i hörnet av den välskötta gården finns ett litet kryddland.

Under sommarmånaderna kan man bekanta sig med Esse och dess invånare under den årliga hembygdsfesten i juli. Hantverkardagarna i samma månad erbjuder ett tillfälle att lära sig om gamla metoder och arbetssätt. Esse hembygdssällskap ordnar även temakvällar, allsång, musikaftnar samt en spelmansträff under sommarmånaderna. Föreningen förvaltar ett lokalhistoriskt arkiv samt ett lånemagasin invid kyrkan, ett soldattorp Vadabro stuga nära gravgården, Osobacka stuga i Ytteresse och en transformatorbyggnad från 1948 vid Brännbacka.