Museer i Österbotten

Kaskö motormuseum

kaskbtmuseum9308
kaskbtmuseum9271
kaskbtmuseum9265
kaskbtmuseum9308
kaskbtmuseum9271
kaskbtmuseum9265
Visste du att...
De första utombordsmotorerna började introduceras på tidigt 1900-tal och var vanligen av tvåtaktstyp.

Den teknikintresserade trivs på Kaskö motormuseum där båtmotorerna står uppställda på rad i en vacker hamnmiljö, invid Kaskö gästhamn. I motormuseet hedrar man den lokala mekaniska verkstadens historia och lyfter fram en variation av olika typer och modeller av motorer.

I den lilla lokalen möts man av en svag doft av motorolja och där ryms nästan ett hundratal motorer i varierande storlek. På Kaskö motormuseum finns både hembyggda och fabrikstillverkade motorer av många olika slag, såsom luft- och vattenkylda inombordsmotorer samt de första modellerna av utombordsmotorer.

De flesta motorerna är lokala och härstammar från 1920-1930-talet, men pärlor finns även ända fram till 1960-talet. Wickströms motorfabrik från Vasa står för en av museets större maskiner, men även Finska motorfabrik AB Wasa Olympia finns representerade bland båtmotorerna. Brödernas Wickström motorfabrik tillverkade maskiner och motorer mellan åren 1906-1959 och Olympia mellan åren 1920-1989. Uställda finns även insjömodeller från Kuopio, t.ex. Vire och Kipinä samt bl.a. en Linnavuori-Valmet.

På Kaskö, liksom även på andra ställen i skärgården, var många sina egna motortillverkar och man skruvade ihop motorer från både nya och gamla delar. I Kaskö fanns i tiderna G. Grönlunds Mekaniska Verkstad som var ön första egentliga industriföretag. Grönlund hade som ung emigrerat till USA och återvände tillbaka till Finland och grundade sin fabrik 1909. Till en början importerade han en hel del från USA, men under första världskriget blev det stopp för import och därmed blev han tvungen att själv konstruera en motor. Den första egna och länge främsta artikeln var GG-motorn, som vann stor utbredning både som marinmotor och inom lantbruket. Motorn tillverkades ända in på 1950-talet och man kan säga att den inledde motoriseringen av lantbruket och fisket i bygden.

Museet har öppet under Kaskö marknad, Sjöbodbackdagarna och strömmingsmarknaden i oktober. Övriga tider kan man besöka museet enligt överenskommelse.