Museer i Österbotten

Bjärgas hembygdsgård

MG2
MG3
bjrgas0006
bjrgas9969
MG2
MG3
bjrgas0006
bjrgas9969
Visste du att...
Namnet Bjärgas kommer från ordet berg och gården är byggd direkt på berget. Dessutom hette släkten som bott här Berg. Därför blev det Bjärgas på Larsmodialekt.

Friluftmuseet Bjärgas har ett mångsidigt utbud på både byggnader och utställningar. Besök utställningen om kvinnans extravaganser och finkläder, eller den om leksaker eller teknikens värld. Kom och titta på miniatyrmodeller över Larsmo på 1930-talet eller varför inte låt dig lockas av den frodiga örtaträdgården.Varje sommar ordnas dessutom olika temautställningar och evenemang.

Det är okänt hur gammal gården på Bjärgas är, men byggnadsstilen tyder på sent 1700-tal. Troligtvis har två familjer delat på byggnaden: en äldre och en yngre generation. En av de första husbönderna på Bjärgas hade varit i Amerika som ung, och där kommit i kontakt med mormonläran, som genom honom fick fotfäste i Larsmo redan på 1880-talet. Det var 60 år tidigare än i övriga delar av landet - inte förrän år 1945 etablerades mormonkyrkan i Finland.

Idag finns det 22 olika byggnader på Bjärgas, varav fähuset, stallet, foderladan, sädesboden och sovboden står på sina ursprungliga platser. Inne i hembygdsgårdens storsstuga visar inredningen hur en bondgård såg ut vid sekelskiftet 1900. Högsängen med många vackra textilier, kärlhyllan, granna trasmattor på golvet och de ovanligt fina kakelugnarna visar en välbärgad bondefamiljs hem. På museiområdet finns också en väderkvarn, en smedja, en tvättstuga och många fler byggnader, vilka alla har flyttats till området från olika delar av kommunen.

En av museets pärlor är leksaksutställningen på vinden som tilltalar både stora och små. Dessutom passar utställningen väl in i ett museum i Larsmo, eftersom kommunen hör till de barnrikaste i Finland. I utställningen om kvinnoflärd visas kvinnans finkläder upp med allehanda hattar, skor, spetsar, smycken och pälsar som burits av välklädda kvinnor i nejden. I den krigstida utställningen bland uniformer och föremål finns även olika surrogat: kaffe- och lädersurrogar, cykeldäck av trä.

Kulturlandskapet har förändrats mycket under 1900-talet, vilket man upptäcker om man tittar nämare på museets miniatyrmodeller av gamla gårdsgrupper och byar från Larsmo på 1930-talet. En annan pärla i museet är den vackra örtagården, vars växter ger ingredienser till ostar, peston, te och dylikt som hembygdsföreningen tillverkar och sen säljer på höstmarknaden. Även handgjort smide, vävda mattor och träprodukter brukar finnas till salu. Utöver höst- och julmarknaden är den årliga förstamajfesten en av årets höjdpunkter då café, marknad och program ordnas på Bjärgas. Övriga evenemang är vändagscafé, allsång i juli och sommarutställningar samt kvällsföreläsningar med olika teman på månadens första måndag under september-maj. I september ordnas tidsresor för kommunens sjätteklassister. Den ståtliga, nybyggda lokalen Sandras passar väl in på området och kan hyras för olika tillställningar.