Museer i Österbotten

Åliden hembygdsmuseum

liden2
liden4
liden5
IMG7652 1 liden
IMG7656 1 liden
IMG7670 1 2 liden
liden2
liden4
liden5
IMG7652 1 liden
IMG7656 1 liden
IMG7670 1 2 liden
Visste du att...
Museiområdets planritningar är gjorda av arkitekt Erik Kråkström, en av Finlands främsta arkitekter på sin tid.

På Ålidens hembygdsmuseum skildras lokalhistorien genom ett flertal olika byggnader och föremål från förr i tiden. Tyngdpunkten ligger på jordbrukarens vardag och sysslor. Kopplingen till det historiskt sett viktiga jordbruket är fortfarande påtaglig där museet är beläget i en vacker ådal omgiven av böljande åkrar.

Ålidens hembygdsmuseums historia började med kyrkoherden Anders Pass som år 1958 tog initiativ till att bygga upp ett museum på gården invid hans hus. Byggnader flyttades till gården från olika delar av Purmo. Kyrkoherdeparet Anders och Irene Pass donerade sedan hela sin förmögenhet och sitt hem till Purmo hembygdssällskap 1975. Pass hem ingår nuförtiden i museiområdet och där förevisas ett hem från ungefär mitten av 1900-talet.
På hembygdsmuseet finns 17 olika allmogebyggnader från 1700-1800-talen. Mansgårdens storstuga är inrett som ett typiskt hem kring sekelskiftet 1900. I kamrarna presenteras olika teman av livet på gården, såsom barnens saker och skoltillbehör.
Ett av museets guldkorn är den röda, broderade purmomössan som finns utställd på museet. Mössan är en del av Purmo folkdräkt och har tillhört den första purmodräkten som tillverkades av fru Ester Fougstedt. Dräkten skänktes till museet 1970.
På området finns utöver mansstugan även en loftbyggnad, sädesbod, en väderkvarn, olika uthus och en sytningsstuga. I den så kallade prästgårdsladan brukade man tidigare hålla logdans.
Pedersöre har av tradition varit en utpräglad jordbruksbygd och jordbruksföremål och redskap utgör en stor del av samlingarna. Invid museet flyter Purmo å. Längs med de brusande forsarna har man byggt kvarnar för att mala säden, men också flottat virke och tjära från skogarna till kusten och vidare ut i världen.
På museet finns Purmo lokalhistoriska arkiv som samlar in material från byns historia. På museiområdet verkar även Pedersöre Teater som har sommarteater med föreställningar i juli.