Museer i Österbotten

Kuddnäs museum

kuddns9194
kuddns9210
kuddns9218
kuddns9229
kuddns9194
kuddns9210
kuddns9218
kuddns9229
Visste du att...
Kuddnäs byggdes i början av 1800-talet med hovrättshuset i Gamla Vasa som förebild. Gården hette Kudnis fram till 1840 och namnet lär komma av en gammal lägenhetsägare som kallades Kudd-Nisse.

Zachris Topelius barndomshem, Kuddnäs är ett ståtligt, vitkalkat trähus i Nykarleby. Tidsenliga interiörer och föremål som tillhört familjen Topelius skapar en stämningsfull miljö som för besökaren tillbaka 1800–talets första hälft.

Kuddnäs är ett borgarhem från 1800-talet i Nykarleby. Museet visas hur familjen Topelius levde – ett typiskt österbottniskt borgerligt hem. Möbler och föremålen berättar om tidens vanor och seder. I kammaren där Zacharias Topelius (1818-1898) föddes står vaggan kvar än idag. De vackra interiörerna i huset pryds med möbler främst i empire stil och på väggarna hänger porträtt av Topelius och hans familj. En av av salarna finns en flygel, där Zachris och hans syster lärde sig spela piano.

Topelius far var läkare och hade sin mottagning i hemmet, men han var även väldigt intresserad av jordbruk. I ett försök att skapa en mönstergård anlade han märkvärdiga gårdsanläggningar som folk vida omkring kom och studerade. Intresset för naturen delade han med sonen. En samling av Topelius insekter finns utställt på museet tillsammans med andra föremål från barndomen såsom skridskor och en kälke.

Det natursköna Kuddnäs och livet på gården speglas i Topelius dikter. Härifrån hämtade han inspiration till exempelvis Walters i Himmelsbacken. Små anteckningar av Topelius finns också bevarade, till exempel soldater ritade på papper. Hans vindskammare, där han skrev flera av sina ungdomsdikter, står nästan orörd.

På sidan om huvudbygganden finns det gamla lusthuset där Topelius brukade sitta och skriva och blicka ut över älven. Tidigare hade man nämligen utsikt till vattnet, men den har senare växt igen delvis på grund av landhöjningen.

Gården visar även hur ett välmående hemman kunde se ut i början av 1800-talet, med en bagarastuga och sidoflygel. I bagarstugan visas sommartid konstutställningar. I den gula sidobyggnaden hölls bröllopet mellan Zachris Topelius och Emilie och idag finns där ett café med museibutik och en festsal som kan hyras för olika tillställningar.

Efter att familjen Topelius flytta från Kuddnäs hade huset flera ägare och användes en period som fattighus. På 1930-talet blev Kuddnäs återställt och renoverat till ett museum.

Under sommaren ordnas tidresor till Topelius tid, se närmare information på hemsidan.