Museer i Österbotten

Övermark hembygdsmuseum

vermarkhembygdsmuseum9096
vermarkhembygdsmuseum4134
vermarkhembygdsmuseum4145
vermarkhembygdsmuseum4184
vermarkhembygdsmuseum9096
vermarkhembygdsmuseum4134
vermarkhembygdsmuseum4145
vermarkhembygdsmuseum4184
Visste du att...
Lemonad tillverkades i Övermark 1929-1939. Maskinerna för korkning och kolsyran samt ledningarna av bly finns på museet.

Övermark hembygdsmuseum har någonting så ovanligt som ett postexpeditionsmuseum. I den traditionella parstugan stiger besökaren in i ett allmogehem från 1900-talets början, men man kan även bekanta sig med forntiden genom de fynd som gjorts på orten.

Övermark hembygdsmuseum består av ett flertal olika gamla byggnader. Här finns en postexpedition, en storstuga, en väderkvarn, en rökbastu och ett timrat avträde. Storstugan är den enda byggnaden som står på sin ursprungliga plats.

Övermark fick den första postanstaltet i Närpes och postexpeditionen öppnades 1883. Det var det första postkontoret mellan Vasa och Kristinestad. Postväskan som man bar posten i från glasbruket i Pörtom finns bevarad tillsammans med en brevvåg, en paketvåg och en postsäck. På stämpeln där det står Yttermark på både svenska och ryska har den ryska texten filats bort i något skede. På museet kan man köpa vykort och låta dem stämplas med museets bredvidstämdel – en budkavel från 1808.

En raritet är den fullständiga urmakeriutrustningen som finns på museet. Man kallar den världens första datamaskin och utrustningen användes då kugghjulen till klockan skulle slipas. På plattans fanns lagrat kugghjulens indelning eller gradering. I stugan finns passande nog en klocka från 1773. Urmakare i Övermark var i tiderna Hedman & Wallin. Hedman var inte bara urmakare utan tyckte även om att bygga egna apparater. Han tillverkade till exempel en egen symaskin och en cykel av trä och plåt. Troligtvis gjorde han fem symaskiner sammanlagt, men endast en finns bevarad på museet.

Storstugan är inredd som ett allmogehem början av 1900-talet. På väggen hänger en ovanligt gammal rya som lär vara från 1700-talet och tillhört Edla Långgård. I köket står kopparpannorna på rad på den vitrappade råspisen och i sovkammaren står några få porslinsfigurer prydligt uppradade på den ihopfällbara byrån. Besökaren får känslan av att ha stigit in i ett riktigt hem och inte bara en utställning. I storstugan presenteras även forntida föremål. Ett av museets pärlor är båtyxan av sten som ändå är försedd med gjutsöm. Yxan är upphittad i Valsberg.

Den tredje söndagen i juli arrangeras en hembygds- och emigrantfest med festtal, sång, musik och kaffe.