Museer i Österbotten

Krigsveteranmuseet i Vasa

krigsveteran4967
krigsveteran5000
krigsveteran4979
krigsveteran5017
P2170307
krigsveteran4967
krigsveteran5000
krigsveteran4979
krigsveteran5017
P2170307

På museet kan du bekanta dig med Finlands krigshistoria ända från Ryska tiden t.o.m II:a världskrigets slut. Samlingarna omfattar krigstida föremål, böcker, vapen och kläder.

I utställningen får du bekanta dig med finländska krigshistorien från ryska tiden fram till krigslutet i Lappland.

Krigsveteranmuseet är beläget i källaren av den tidigare Finska Bankens Vasa kontor på Kyrkoesplanaden 22 A. Harry Schauman´s stiftelse överlät ett utrymme som renoverades för museet.

Allt material som behövdes för byggnadsarbetet man via donationer och arbetet har gjorts med talkokraft, av krigsveteraner och senare fd. soldatgossar. Tidigare lottor och (hem) frontkvinnor har deltagit i renovering och underhållet av lokalen. Eftersom Harry Schauman´s stiftelsen sålde majoriteten av de ägda lägenheterna har museet fungerat som hyresgäst. Vasa Krigsveteran museet har en eller två specialutställningar per år utöver basutställningen. Museets permanenta utställning presenterar föremål med soldat- och krigshistoria från de senaste två århundradena.

Utställningen startar från kejsarens Alexander´s förklaring år 1808. Autonomins tid övergår till
jägarrörelsen och frihetskriget. Det finns gott om material från skyddkåren och Lotta Svärd. Basutställningen har betoning på vinter- och fortsättningskriget.

På museet finns också ett bibliotek. Föremålen har donerats av privatpersoner, föreningar och museer. Museet har också tillgång till ett källarutrymme som har renoverats för museala ändamål.