Museer i Österbotten

S/S Equity-museo

P8160788
varppi5857
varppi5825
P8160788
varppi5857
varppi5825
Visste du att...
S / S Equity var ursprungligen ett engelskt lastfartyg som fångades och övertogs av tyskarna. S / S tog med sig vapen för skyddskåren på två resor från Tyskland till Finland hösten 1917

Västerö spelade en viktigt roll inför självständighetskriget i Finland 1918. Vapenfartyget S/S Equity transporterade åttio ton krigsmaterial åt den finska vita armén och lasten lossades vid Vesterö. Husmor Beata Vesterö var en av de många bybor som hjälpte till att i hemlighet föra vapen iland. Två jägare i den finländska vita armén var hemma från Maxmo. Vart tionde år hålls en minnesfest för skeppets ankomst. I utställningen presenteras föremål och bilder från händelsen.

Ett av utställningens guldkorn är en speciell karta över Finland från år 1850. Redan från och med mitten av 1800-talet florerade fennomanin och nationalromantiska tankar om ett självständigt Finland. På kartan har man hittat på finska motsvarande namn till samtliga svenska orter i Finland. Exempelvis har Nykarleby blivit Joensuun kaupunki.

Ett museiföremål med en dramatisk historia är en tavla med skavanker. Tavlan har nämligen ett skotthål som kom till då den hängde på väggen på Fredsgatan 8, hos ämbetsmannafamiljen i Vasa. I slutet av januari 1918 gav marskalk Mannerheim skyddskårerna order om att avväpna de ryska förbanden i Österbotten. I de flesta fall lät sig ryssarna avväpnas utan strid och på några få dagar var Österbotten under de vitas kontroll. Skottlossning i Vasa ägde ändå rum och en kula kom att träffa Vasa läns guvernörs Nikolaj Björnbergs porträtt. Ämbetsmannens dotter lär ha suttit och läst katekesen nära tavlan och hennes huvud slängdes åt sidan av skottets lufttryck, vilket orsakade en nackvärk som räckte livet ut.