Museo Pohjanmaa

Tonttumuseo

Talonpty 1
Talonpty 1
Tiesitkö, että...
Museon erikoisuuksia ovat harvinaiset mekaaniset nuket ja tontut

Mikä ihmeen tonttumuseo?

Tonttumuseo, ainutlaatuinen Suomalainen turisti kohde sopii kaikille 0-100- vuotiaille. Täällä voit kokea ja nähdä iso-äidin ja isän aikaiset joulupukit ja tontut, joulu-, ja pääsiäiskoristeet sekä nuket, lelut ja nallet. Voit nähdä kuinka ne liikkuvat. Käynnistämme erilaisia mekaanisia tonttuja ja nukkeja ilahduttamaan kävijää. Ihaile viljavaraston kahvilassa paperi-, ja muovi nukkeja tai kävele pitkin mukulakivikatua ja tutustu vanhanaikaisiin vaatteisiin. Kurkista moottorilatoon ja näe miten isoisä korjasi viljasadon. Kerromme alueen synnystä, näytämme työnäytöksillä kuinka nuket ja nallet syntyvät. Näytämme kuinka pyykki pestiin ja mankeloitiin, kahvi jauhettiin, maito separoitiin, miten musiikkia kuunneltiin, mitä koneita pellolla käytettiin.

Tonttumuseo

Vanha kiilakivinavetta, tonttujen asuinsija jossa iso-äidin ja isän aikaiset joulupukit ja tontut, mekaaniset tontut, vanhat joulukoristeet meiltä ja muualta. Museon vanhimmat koristeet ovat 1800-luvun alkupuoliskolta.

Nukkemuseo

Kauniisti aikansa huonekaluilla, nukeilla ja leluilla sisustettu 1700-luvun rakennus, jonka yläkerrassa on nukkemaakarin kammari, ompelimo sekä kutomo. Makasiini 7 ihmettä. Pyykki ja mankelihuone, viljavaraston kahvila/galleria, tilassa paperinukke sekä muovinukkenäyttely. Myymälä, josta voi ostaa mukaansa nuket, tontut ja matkamuistot. Myymälän yläkerrassa nukkekammari ja modernien nukkien näyttely. Tallissa on vanhojen pääsiäiskoristeiden näyttely ja mekaanisia joulupukkeja. Tallin vintillä on tonttujen työpaja. Liiterissä on esillä vanhoja käsityökaluja. Vanha sepän paja muutettiin grillipajaksi, jossa voi järjestää lettu- ja grillijuhlia. Puutarhassa on useita istumapaikkoja sekä pieni kaunis huvimaja.