Museo Pohjanmaa

Lydia Koidulan museo - Viro 100 - Eesti Vabariik 100

MGL1114 Lydia Koidula raj
Lydia Koidulao
Lydia Koidula muuseum
MGL1114 Lydia Koidula raj
Lydia Koidulao
Lydia Koidula muuseum

Lydia Koidulan muistomuseo

Lydia Koidula (1843-1886) on Viron kansallisen heräämisajan tunnettu runoilija, kirjailija ja yhteiskunnallisesti aktiivinen henkilö.Koidulan merkitys Viron runoudelle oli suuri, ja hänen arvonsa on vain noussut. Pärnu on hänen nuoruutensa aikainen kaupunki. Tämän muistomuseon rakennuksena on hänen kotitalonsa vuosina 1850-1863, Pärnun Ülejõen koulurakennus, jossa hänen isänsä, myös vironkielisen lehdistön isä J. V. Jannsen, oli tuolloin koulumestarina.

Vuonna 1871 Koidula matkusti isänsä ja veljensä kanssa Suomeen viettämään heimokansojen juhlaa, jossa hän tapasi Jalavan ohella monia suomalaisia kulttuurivaikuttajia, muun muassa J. V. Snellmanin, Elias Lönnrotin ja vaasalaissyntyisen ja Vaasassa opiskelleen Yrjö Koskisen, joka oli välittänyt Maamme-laulun sävelen ja sanat J.V. Jannsenille, joka kirjoitti sävellykseen vironkieliset sanat.

Museossa voit tutustua Lydia Koidulan ja J.V. Jannsenin elämään ja toimintaan Viron kansallisen heräämisajan yhteydessä, vilkaista miltä näyttivät 1800-luvun puolivälin tyypillisen koulun ja kodin ruokailutilat sekä tutustua Jannsenin kirjoitushuoneeseen ja Viron lehdistön aloitustarinaan ( "Perno Postimees" alkaen 1857). (https://www.visitestonia.com/en/lydia-koidula-memorial-museum)


Pärnu on ollut Vaasan ystävyyskaupunki vuodesta 1956 lähtien