Museer i Österbotten

Kvarkens båtmuseum

kvarkensbtmuseum9439
kvarkensbtmuseum9487
kvarkensbtmuseum95411
kvarkensbtmuseum9439
kvarkensbtmuseum9487
kvarkensbtmuseum95411
Visste du att...
På museet finns en sävbåt från Bolivien i Sydamerika. Båten är tillverkad 2008 vid Titicaca-sjön, som ligger 3800 meter över havet, av Demetrio Limachi. Han var även med och tillverkade sävbåt ...
På museet finns en sävbåt från Bolivien i Sydamerika. Båten är tillverkad 2008 vid Titicaca-sjön, som ligger 3800 meter över havet, av Demetrio Limachi. Han var även med och tillverkade sävbåten Ra II, som 1970 förde den norska etnologen Thor Heyerdahl över Atlanten och därmed demonstrerade att även forntida sjöfarare kunde korsa Atlanten.

Kvarkens båtmuseum är Finlands största båtmuseum och förevisar österbottniska bruksbåtar från tiden 1820-1993. Förutom båtar och fiskeredskap presenteras säljakt, flottning och skärgårdsliv.

Museet ligger vid åmynningen i Malax ådal, ett nationellt värdefullt kulturlandskap, och i närheten kantas stränderna av traditionella båthus.

Museet äger 92 bruksbåtar och ca 3000 katalogiserade föremål som anknyter till fiske, säljakt, flottning och skärgårdsliv. Över 130 olika båtmotorer samt fyra snöskotrar och olika ”pikkakälkar”, föregångar till snöskotern, visar den tekniska utvecklingen i livet till sjöss. Museet har även en diger bildsamling med gamla båtfotografier och -ritningar.

De allra flesta båtar är av trä, men även båtar i sentida material såsom aluminium, glasfiber och mahogny finns i samlingen. Det finns många rariteter bland båtarna och en av dem är Zacharias Topelius grönmålade julla ”Gröngölingen” från 1800-talet. Museets två äldsta båtar är familjen Riskas lillbåt, byggd i Larsmo 1850, och Paul Stoors julla ”Korpen” från Malax som troligen kan dateras ända till 1820-tal. Museets yngsta båt är en segeljolle ”Älvan”, byggd 1993 i Nykarleby med en Maxmojolle som modell.

Många flatbottnade ekstockar (ökstockar, ekor) från olika delar av Österbotten finns utställda på museet. Bottenplankorna av en ekstock som hittats i ett kärr i Lappfjärd på 1960-talet har dendrokronologiskt daterats till ca 1774, dvs. båtvirket har avverkats det året.

Föremålen, båtarna och motorerna presenteras i tolv byggnader på området: en båthall, fälbåtshuset där säljakten förevisas, skötbåtshuset där strömmingsfisket visas, motorhallen, näthuset, fiskarstugan, stockbåthuset, stockhuset där det berättas om båtbygge och vinternot, flottningsskjulet och andra utställningshallar.

Båtens dag är ett årligt evenemang en lördag i juni. Talkoträffar, arbetskvällar med kaffe, hålls varje torsdag klockan 18, från början av maj till mitten av september. Varierande temautställningar ordnas under sommaren.