Museer i Österbotten

Kaskö hembygdsmuseum

kaskhembygdsmuseum3646
kaskhembygdsmuseum3571
kaskhembygdsmuseum3610
kaskhembygdsmuseum3552
kaskhembygdsmuseum3646
kaskhembygdsmuseum3571
kaskhembygdsmuseum3610
kaskhembygdsmuseum3552
Visste du att...
Sommarens utställning berättar om trähusstaden Kaskö och dess unika stadsplan från 1767. Med utställ-ningen vill vi öka förståelsen för det kulturhistoriska värdet trähusstaden representerar. ...
Sommarens utställning berättar om trähusstaden Kaskö och dess unika stadsplan från 1767. Med utställ-ningen vill vi öka förståelsen för det kulturhistoriska värdet trähusstaden representerar. Idag är det viktigt att vårda och bevara det arv vi förvaltar. Besökaren imponeras av hur väl Carl Johan Cronstedts 255 år gamla stadsplan följt utvecklingen i staden. Månne han skulle känna igen sin plan?
Presentationen av revy- och teaterverksamheten i Kaskö från 1950-talet till 2000-talet är fortfarande på plats. Finns Du kanske med på någon bild? Vill Du titta på någon revy?
På museet säljer vi också böcker, bl.a. Skepp O´hoj - om sjömän från Kaskö, boken om förbudslagstiden i regionen och de senaste utgåvorna av Julen i Kaskö.

Kaskö hembygdsmuseum är inrymt i Carl Daniel Rehnströms hem- och affärsfastighet, byggd på 1850-talet. Rehnström var skeppsredare, fabrikör och handlande. I gården finns 12 rum som alla berättar om Kaskö stads historia. Interiören representerar ett borgarhem med tidsenligt möblerad sal och salong, lokala konstnärers alster, skeppsmäklarens kontor och ett autentiskt kök från tidigt 1900-tal. Museets värdefulla textilsamling består av hattar och dräkter som tillhört borgarfamiljer i Kaskö, bl.a. brudklän-ning från 1822. Också ett fiskarrum och ett klassrum finns i huset.

Museet har flera rariteter som tillhört grundaren av Kaskö stad, Peter Johan Bladh (1746-1816). Bland fö-remålen hittas sidenlakan, sidenstrumpeband och en plånbok i siden, dessutom stolar som restaurerats och är i användning i museet.
En ansenlig samling konst av lokala konstnärer finns utspridda i de olika rummen. Flera tavlor av konstnä-ren och rådmannen Thure Georg Sundell (1864-1924) kan beundras av besökaren. Motiven skildrar oftast Kaskö och skärgården.
Salen med takmålningar från slutet av 1800-talet är synnerligen sevärd, likaså vitrinskåpets intressanta föremål.
Ett av museets trivsamma ställen sommartid är punschverandan med utsikt över trädgården. Fabrikören Rehnström var känd för sin punsch som tillverkades i hans spritfabrik. Trädgården gick i tiderna ända ner till Hamngatan där fabriken låg. Trädgården gick i tiderna ända ner till Hamngatan. Där står en kanon från 1795.