Museer i Österbotten

Tikanoja konsthem

tikanoja5046
tikanoja2726
tikanoja2732
tikanoja2746
tikanoja5046
tikanoja2726
tikanoja2732
tikanoja2746
Visste du att...
På väggarna i Tikanojas hem hängde Matisse, Picasso, Gauguin och många fler. Alla dessa var inte alls självklara införskaffningar till ett österbottniskt hem. Till och med i barnkammaren fanns ...
På väggarna i Tikanojas hem hängde Matisse, Picasso, Gauguin och många fler. Alla dessa var inte alls självklara införskaffningar till ett österbottniskt hem. Till och med i barnkammaren fanns det stora oljemålningar på väggarna.

I Tikanoja konsthem förevisas många inhemska och utländska pärlor från världskonsten med verka av såväl Picasso som Edelfelt. Konstmuseet är kanske mest känt för sin förträffliga internationella samling med fransk konst från slutet av 1800-talet, men även för sina kvalitativa specialutställningar.

Tikanojas konsthem är beläget i centrum av Vasa. Här visas museets samlingar av både internationella och inhemska konstnärer samt även flera specialutställningar. Tikanojas samling på över tusen verk innehåller många centrala konstnärer inom konsthistorien samt verkliga pärlor från världskonsten.

Konstsamlingen är unik delvis för att den inte samlats för att bli en officiell museisamling, utan en personlig samling i ett hem. Därför har Tikanojas samling sin egen personliga karaktär, såsom ofta konstsamlingar som uppstått privat. Den berättar om samlarens intressen och hobbyer, den avslöjar samlarens karaktär och kännedom om saken samt avspeglar samlandets tidsperiod.

Kommerserådet Frithjof Tikanoja donerade år 1951 sin konstsamling till Vasa stad i syfte att grunda ett konsmuseum i hans tidigare hem. Frithjof Tikanoja (1877-1964) växte upp i anspråkslösa förhållanden i en bondesläkt i Kävlviå. Han skapade en framgångsrik karriär som affärsman, men han var även en stor vän av kulturen.

År 1905 grundade Tikanoja och Josef Lassila den första finska partiaffären i Vasa, Lassila & Tikanoja. Genom tyg- och dagligvaruhandel växte sig företaget till landets största privata partiaffär. Tikanoja engagerade sig även inom stål-, tidnings- och bankbranchen samtidigt som han stödde kulturen och verkade som mecenat för många unga konstnärer, såsom Eemu Myntti och Matti Visanti.

Mest känt är konsthemmet för den förträffliga internationella samlingen. Den omfattar speciellt fransk konst från 1800-talet och tidigt 1900-tal. Till en början intresserade sig Tikanoja för den finska konsten och därför ingår t.ex. finsk 1800-talskonst och sekelskifteskonst i samlingarna. Så småningom fylldes väggarna i Tikanojas med dyrdripar som Akseli Gallen-Kallela, Albert Edelfelt, Maria Wiik och Fanny Churberg samt Edgar Degas, Paul Gauguin, Henri Matisse och Pablo Picasso.

För Frithjof Tikanoja var kulturens alla delområden viktiga. Därför hör även kammarkonserter och matinéer till konstmuseets program. Social verksamhet och bildningsarbete var viktiga för Tikanoja därför är samarbetet idag mellan konsthemmet och skolor starkt.