Museer i Österbotten

Kaskö hembygdsmuseum

kaskhembygdsmuseum3646
kaskhembygdsmuseum3571
kaskhembygdsmuseum3610
kaskhembygdsmuseum3552
kaskhembygdsmuseum3646
kaskhembygdsmuseum3571
kaskhembygdsmuseum3610
kaskhembygdsmuseum3552
Visste du att...
Också denna säsong berättar vi om trähusstaden Kaskö och dess unika stadsplan från 1767. Utställningen mottogs med förtjusning ifjol och nu vill vi fortfarande öka förståelsen för det kulturhi ...
Också denna säsong berättar vi om trähusstaden Kaskö och dess unika stadsplan från 1767. Utställningen mottogs med förtjusning ifjol och nu vill vi fortfarande öka förståelsen för det kulturhistoriska värdet trähussta-den representerar. På samma gång får besökaren en åskådlig bild av stadens utveckling genom århundradena. Via stadsplanerna tar vi fram utvecklingen av bebyggelsen och kommunikationerna i takt med näringslivet samt märkespersoner och deras insatser. Utställningen bygger på kart- och bildmaterial.
I ett annat rum presenterar vi familjen Carl Daniel Renström, han som byggde gården som idag är vårt museum. Vi har fotografier och bildtexter från perioden 1850-1918.
Nätverket för österbottnisk sjöfart välkomnar besökare till hembygdsmuseet 29-30.7 med den ambulerande utställningen ”Saltstänk och tjärdoft”. Tillhörande material och broschyr finns tillhanda under hela sommaren.
På museet säljer vi också böcker, bl.a. Skepp O´hoj - om sjömän från Kaskö, boken om förbudslagstiden i region-en och de senaste utgåvorna av Julen i Kaskö.

Kaskö hembygdsmuseum är inrymt i Carl Daniel Rehnströms hem- och affärsfastighet, byggd på 1850-talet. Rehnström var skeppsredare, fabrikör och handlande. I gården finns 12 rum som alla berättar om Kaskö stads historia. Interiören representerar ett borgarhem med tidsenligt möblerad sal och salong, lokala konstnärers alster, skeppsmäklarens kontor och ett autentiskt kök från tidigt 1900-tal. Museets värdefulla textilsamling består av hattar och dräkter som tillhört borgarfamiljer i Kaskö, bl.a. brudklänning från 1822. Också ett fiskarrum och ett klassrum finns i huset.

Museet har flera rariteter som tillhört grundaren av Kaskö stad, Peter Johan Bladh (1746-1816). Bland föremålen hittas sidenlakan, sidenstrumpeband och en plånbok i siden, dessutom stolar som restaurerats och är i användning i museet.
En ansenlig samling konst av lokala konstnärer finns utspridda i de olika rummen. Flera tavlor av konstnären och rådmannen Thure Georg Sundell (1864-1924) kan beundras av besökaren. Motiven skildrar oftast Kaskö och skärgården.
Salen med takmålningar från slutet av 1800-talet är synnerligen sevärd, likaså vitrinskåpets intressanta föremål.
Ett av museets trivsamma ställen sommartid är punschverandan med utsikt över trädgården. Fabrikören Rehn-ström var känd för sin punsch som tillverkades i hans spritfabrik. Trädgården gick i tiderna ända ner till Hamngatan där fabriken låg.