Museer i Österbotten

Kaskö hembygdsmuseum

kaskhembygdsmuseum3646
kaskhembygdsmuseum3571
kaskhembygdsmuseum3610
kaskhembygdsmuseum3552
kaskhembygdsmuseum3646
kaskhembygdsmuseum3571
kaskhembygdsmuseum3610
kaskhembygdsmuseum3552
Visste du att...
Kaskö ligger - bortom broarna? Om du vill besöka Kaskö måste du först åka över vattnet för Kaskö ligger på en liten ö. Det går bra att ta vägen via Närpes och den s.k. slussbron eller den nya ...
Kaskö ligger - bortom broarna?
Om du vill besöka Kaskö måste du först åka över vattnet för Kaskö ligger på en liten ö. Det går bra att ta vägen via Närpes och den s.k. slussbron eller den nyare vägen österifrån över uppdämmade vikar. Vid den här vägen öppnar sig havet söderut, Närpes å stryps vid Hundholmen med en sluss. Rutten är vacker.
Väl i Kaskö kör man in i rutplaneområdet, ritat redan 1767. Vid Rådhusgatan 48 finns Kaskö hembygdsmuseum där det lönar sig att stanna upp, speciellt denna sommar då föreningen, som upprätthåller museet, firar 50 år. Fastigheten omspänner en c. 1300 kvadratmeter stor tomt med den s.k. Renströmska gården invid gatan och Fiskarstugan (från 1839) som flyttats - stock för stock - till platsen och nu välkomnar besökare. Interiören som öppnar sig i stugan berättar om fiskarens liv – där man levde familjeliv och skötte sina göromål som hörde ihop med fiskenäringen. Idag har föreningen återskapat miljön med bl.a. ett sälskinn i tamburen, tidstypisk inredning, verktyg och arbetsredskap som berättar om fiskarfamiljens vardag. Ett mycket annorlunda familjeliv!

Kaskö hembygdsmuseum är inrymt i Carl Daniel Renströms hem- och affärsfastighet, byggd på 1850-talet. Rehnström var skeppsredare, fabrikör och handlande. I gården finns 12 rum som alla berättar om Kaskö stads historia. Interiören representerar ett borgarhem med tidsenligt möblerad sal och salong, lokala konstnärers alster, skeppsmäklarens kontor och ett autentiskt kök från tidigt 1900-tal. Museets värdefulla textilsamling består av hattar och dräkter som tillhört borgarfamiljer i Kaskö, bl.a. brudklänning från 1822. Också ett fiskarrum och ett klassrum finns i huset.

Museet har flera rariteter som tillhört grundaren av Kaskö stad, Peter Johan Bladh (1746-1816). Bland föremålen hittas sidenlakan, sidenstrumpeband och en plånbok i siden, dessutom stolar som restaurerats och är i användning i museet.
En ansenlig samling konst av lokala konstnärer finns utspridda i de olika rummen. Flera tavlor av konstnären och rådmannen Thure Georg Sundell (1864-1924) kan beundras av besökaren. Motiven skildrar oftast Kaskö och skärgården.
Salen med takmålningar från slutet av 1800-talet är synnerligen sevärd, likaså vitrinskåpets intressanta föremål.
Ett av museets trivsamma ställen sommartid är punschverandan med utsikt över trädgården. Fabrikören Renström var känd för sin punsch som tillverkades i hans spritfabrik. Trädgården gick i tiderna ända ner till Hamngatan där fabriken låg.

Onsdag 12.6 kl. 17.00-19.00 säsongöppning med bokrelease; ”Päronen och strömingan – vardag och fest i Kaskö – arki ja juhla Kaskisissa” och bildspelet som berättar om föreningens 50 år.
Söndag 23.6 presentation av utställningen om boende i Renströmska gården
Lördag 29.6 och söndag 30.6 presentation av Fiskarstugan i samband med Sjöbobacksdagarna
Söndag 7.7 schäfer Johan David Cneiffs liv presenteras för första gången på film
Söndag 14.7 presentation av pigkammaren med den smala sängen!