Museer i Österbotten

Kaskö hembygdsmuseum

kaskhembygdsmuseum3646
kaskhembygdsmuseum3571
kaskhembygdsmuseum3610
kaskhembygdsmuseum3552
kaskhembygdsmuseum3646
kaskhembygdsmuseum3571
kaskhembygdsmuseum3610
kaskhembygdsmuseum3552
Visste du att...
Museets nya bok om Kaskösjömen, med samma namn som vår sommarutställning "SkeppOhoj - vain merimies sen tietää" har utkommit. En brandvaktstriangel från början av 1900-talet finns bevarad på ...
Museets nya bok om Kaskösjömen, med samma namn som vår sommarutställning "SkeppOhoj - vain merimies sen tietää" har utkommit.
En brandvaktstriangel från början av 1900-talet finns bevarad på museet. Brandvakten slog i triangeln varje halv- och heltimme. Ännu på 1950-talet gick brandvakten sina turer i staden.

Kaskö hembygdsmuseum visar ett borgarhem vid sekelskiftet 1900 och delar av Kaskö stads historia. Ta del av stadens långa historia inom sjöfarten, klädmodet förr, lokala konstnärers arbeten och andra föremål som berättar om svunna tider genom museets samlingar.

Museet är inrymt i en borgargård, uppförd i mitten av 1800-talet av skeppsredaren, fabrikören och handlaren Carl Daniel Rehnström. Föremålen har donerats av Kasköbor och lyfter fram olika synvinklar av Kaskös historia. Möbler och föremål bildar olika miljöer och helheter i museet, såsom interiören av fiskestuga, ett klassrum och ett skeppsmäklarkontor. Till och med en hel köksinteriör från tidigt 1900-tal har donerats till museet.

Ett av museets pärlor är museets textilsamling. Här finns bland annat en stor samling hattar och dräkter som tillhört borgarfamiljer i Kaskö. Ett praktexempel är en bröllopsklänning i siden från 1822.

Museet har flera rariteter som tillhört grundaren av Kaskö stad, Peter Johan Bladh (1746-1816). Bland föremålen hittas sidenlakan, sidenstrumpeband och en plånbok i siden.

Hembygdsmuseet har en ansenlig samling konst av lokala konstnärer. Bland dem kan nämnas konstnären och rådmannen Thure Georg Sundell (1864-1924), vars tavlor oftast skildrar Kaskö och skärgården utanför staden.

Salen med takmålningar från slutet av 1800-talet är synnerligen sevärd, inte minst för vitrinskåpets intressanta föremål. Här finns bland annat kaffekopp som president Kekkonen druckit ur när han besökte Kaskö 1975. Koppen är fortfarande odiskad.

Ett av museets trivsamma ställen sommartid är punschverandan med utsikt över trädgården. Fabrikören Rehnström var känd för sin punsch som tillverkades i hans spritfabrik. Trädgården gick i tiderna ända ner till Hamngatan. Där står en kanon från 1795.